Hem » Hatar kräftor: Ät det här på kräftskivan

Hatar kräftor: Ät det här på kräftskivan

by Jens Engblom

En kräftskiva är en av sensommarens och höstens mest älskade traditioner i Sverige. I början av augusti är det kräftpremiär, vilket innebär att man får fiska kräftor i våra vatten. Anledningen till att vi har ett datum då man får börja fiska kräftor är helt enkelt för att undvika överfiske. Svenska lantbruksuniversitetet håller koll på landets kräftor i en kräftdatabas, så att de inte blir överfiskade och utrotningshotade.

Efter kräftpremiären har vi svenskar haft som tradition att fira det med kräftskivor, där vi festar på fångsten. Numera har vi också en betydande import av kräftor. Kräftskivorna är en trevlig tillställning som bjuder på glädje, gemenskap och såklart massvis av kräftor. Med härlig musik, trevligt sällskap och snygg kräftskiva dekoration brukar det bli en fest som man minns med glädje, ända tills det är dags för nästa kräftsäsong.

För dem som älskar kräftor är det en riktig drömfest, men om du inte gillar kräftor är det lite klurigare. Därför listar vi i den här artikeln några alternativa maträtter som du kan äta istället, så att du också kan njuta av kräftskivan.

För dig som gillar fisk och andra skaldjur

Bara för att man inte gillar kräftor innebär det inte att man inte gillar fisk och andra sorters skaldjur. Om du gör det är det ett perfekt alternativ, då det ger samma känsla som kräftorna. Här är några goda fisk och skaldjursbaserade alternativ för dig som inte vill äta kräftor:

Räkor

Enkla att äta, smakar underbart och är omtyckta av de flesta. Räkor är helt enkelt det perfekta substitutet för kräftor. Kombinera dem med några droppar citron, en klick aioli och varför inte en nybakad baguette så kommer du att få en kunglig anrättning. För att göra det extra lyxigt kan du servera dem i en god, hemmagjord räksallad. Det finns gott om recept på nätet som du lätt kan göra hemma.

Gravad lax

En annan svensk favorit som passar lika bra på kräftskivan är den gravade laxen. Den röda, saftiga laxen är en utsökt delikatess som verkligen smälter i munnen. Den går att äta rätt upp och ner tillsammans med potatis, eller varför inte på en bit baguette eller i en tunnbrödsrulle?

Krabbklor

Om du vill hålla dig inom skaldjurssortimentet men inte är förtjust av varken kräftor eller räkor kan krabbklor vara räddningen. De passar perfekt på kräftskivan och är en ljuvlig delikatess som kan avnjutas med en enkel dipp som aioli eller vitlöks- och citronkryddat smör.

För dig som inte gillar fisk och skaldjur

Du ska ju givetvis inte behöva gå miste om kräftskivan bara för att du inte gillar fisk och skaldjur överlag. Det finns gott om annan mat som du kan njuta av på kräftskivan utan att förstöra stämningen. Här är några härliga alternativ för dig som föredrar något annat:

Kallskuret kött

Ett populärt alternativ för dem som inte vill ha skaldjur på kräftskivan är kallskuret kött. Rostbiff, rökt skinka och salami är några exempel på kött som passar. För variationens skull kan du ta lite av varje för en riktig lyxmåltid. Kallskuret kött är perfekt på kräftskivan, då det likt kräftorna serveras kallt.

Grillat revbensspjäll

Kräftor äts med händerna och blir rätt söligt. För att verkligen vara med i gemenskapen och dela den söliga men otroligt delikata upplevelsen är grillat revbensspjäll ett bra val. Det är jättegott, äts med händerna och går enkelt att förbereda med färdigköpta alternativ. Servera med exempelvis potatissallad och njut av en härligt sölig kräftskiva du med!

Vegetariska alternativ

För dig som föredrar en vegetarisk meny kan kräftskivan fortfarande vara en kul och smakrik fest. Grillade grönsaker, sallader med färska örter och hummus eller olika sorters ostar är perfekta att avnjuta på kräftskivan. Kronärtskocka är ett annat perfekt alternativ som kan ätas med aioli eller smör.

Förrätter och tilltugg

För att skapa lite mer variation och försäkra sig om att alla blir mätta rekommenderar vi att ha en rad förrätter och tilltugg på kräftskivan. En krämig svampsoppa, caprese-sallad och små smörgåstårtsbitar är perfekt att bjuda dina gäster på innan ni äter kräftor. Tunnbrödsrullar med skaldjurs- eller laxfyllningar är också populära och går enkelt att bara ställa fram för alla att avnjuta under kvällen.

Så kan alla njuta av en kräftskiva

Oavsett om du älskar eller avskyr kräftor finns det ingen anledning att hoppa över en kräftskiva. Genom att inkludera ovanstående alternativ på festbordet kan du säkerställa att alla gäster kan delta och njuta av festligheterna. Om du ska anordna en kräftskiva rekommenderar vi starkt att du kollar med dina gäster i förväg vad de har för preferenser och anpassar maten därefter.

Glöm inte att komplettera kräftskivan med roliga och snygga dekorationer. Ballonger i kräftdesign, servetter med kräftor på och härliga partyhattar bidrar med en rolig stämning och säkerställer att alla kommer ha en trevlig kväll på kräftskivan.

Related Posts