Hem » Njut av en härlig lunch hos Linnea och Basilika

Njut av en härlig lunch hos Linnea och Basilika

by Jens Engblom

Gillar du mat och letar efter något nytt att locka smaklökarna med? Är du trött på pizza, kebab och pasta? Låt oss ta en titt på ett spännande restaurantkedja som startades 2014. Ägarna har visat prov på skarpsinne genom att expandera snabbt och erhålla pris för sin företagsamhet.

Dessutom har gästerna givit så bra recensioner att Tripadvisor(R) tilldelat restauranten en utmärkelse.

Linnea och Basilika finns på många platser i Sverige och erbjuder ett härligt utbud av kryddiga rätter. Låt oss ta dig med på en tur genom köket och berätta lite om konceptet.

En utflykt i skåne med Linnea o Basilika

Nu börjar det närma sig lunchdags och du är sugen på en lunchbuffe men vet inte vart du ska gå. Pröva något nytt att gotta in dina smaklökar med. Följ med till Varberg och Ängelholm eller varför inte Höganäs eller Falkenberg? Utbudet är stort och möjligheterna många när det gäller att få sig en matbit ifrån deras kök.

Under lunchen serverar de buffé där läsk och kaffe ingår. Att Buddha skulpturer i trä smyckar restaurangen, är det nog ingen som blir förvånad av. Smakar vi på buffén, förstår vi nog varför Buddha ler.

Linnéa och Basilika öppnades 2014 och har sedan raskt brett ut sig i södra Sverige. Bara det vittnar om hur god maten är och hur populärt stället har blivit. Basilika och linnea är två härliga kryddor som kan användas till många olika rätter. På menyn står bland annat thaibasilika som de wokar med grönsaker, vitlök, krapao och röd chili. En del av konceptet är att bara använda autentiska örter och färska grönsaker.

Några maträtter presenteras

Givetvis finns det ingen mening att presentera hela linnea basilika här men vi tycker ändå det är värt att lyfta fram några av maträtterna som tillagas.

  1. Wokade äggnudlar, givetvis finns det möjlighet att välja vilken typ av kött man vill ha till nudlarna.
  2. Krispig laxfilé med hemlagad sweet chilisås
  3. Vitlöksmarinerad oxfilé med svartpeppar, thaibasilika och koriander (wok)
  4. Pad Thai – detta är Linnea & Basilikas egen variant med risnudlar, ägg, tamarind, fisksås och färskpressad limejuice.
  5. Tre Rätters Tallrik

Om du har matallergier är det bara att rådfråga personalen så hjälper de dig gärna på traven.

Hur ser det ut med desserter? Klart att det serveras något sött efter maten om du önskar det. Vad sägs om det här:

  • Kokos glass serverad i en kokosnöt
  • Palmbladspannkaka med glass och kokoskompott

Visst vattnas det i munnen? Det är värt ett besök fast det är svårt att få ett bord så de rekommenderar att ringa i förväg och boka ett.

Lite historia om Linnea Basilika

Nu har du fått veta lite om menyn och här följer några milstolpar i kedjans historia. Som nämnts tidigare, har kedjan sitt ursprung i skåne. Konceptet med en sydostasiatisk restaurant med hemlagade rätter utvecklades i Landskrona och formades sedan till Linnea & Basilika. Redan i oktober 2017 öppnade de en till restaurant vid Lugnetrondellen i Varberg.

Samma år tilldelades de Certificate of Excellence av Tripadvisor(R) och det är en utmärkelse som de har flera gånger sedan dess. Året därpå startades en till restaurant i Ängelholm snabbt följt av en på flygstadens handelsplats iEslöv.

Nu finns det hela 15 ställen som säljer deras hemlagade rätter. Att det går bra för företaget är lätt att se och deras kreativitet och engagemang gjorde att de blev finalister till Årets Företagare i Ängelholm 2018.

En ny bar öppnas

Som antytt sker en ständig expansion i företaget. Ett tillskott i kedjan är en gin- och cocktailbar i Helsingborg som har fulla rättigheter. Med expansionen i åtanke planerar de även att under första kvartalet 2023 öppna i Trelleborg. Den kommer att finnas i samma byggnad som Willys och där kommer de även inhysa samarbetspartnern A&M Sushi Bar. Samarbetet med A&M Sushi Bar verkar alltså att fungera bra och har pågått sedan våren 2021.

Kampen om friska kycklingar

Trots att det går så bra för företaget ser de till att ta sitt ansvar. För att främja att kycklingar behandlas på ett bra sätt under sin livstid, har man börjat arbeta tillsammans med Europeean Chicken Commitment (ECC). Därmed stimulerar man framtagningen av långsamväxande och friskare kycklingraser istället för de turboväxande som använts tidigare. I fortsättningen kommer inga turboväxande kycklingar köpas in och målet fram till år 2026 är att 20% av kycklingarna som de använder skall ha fått gå utomhus

Beroende på om ägarna orkar expandera mer, får vi se om de landar på flera ställen i landet. Frågan är i så fall vart de styr kosan efter Trelleborg. Sammanfattningsvis kan vi dock konstatera att konceptet med hemlagad mat från sydostasien fungerar. Förhoppningsvis har du nu fått en bättre bild av Linnea & Basilika och vem vet, kanske tar du en sväng förbi i framtiden.

Related Posts