Hem » Så går man ner i vikt snabbt

Så går man ner i vikt snabbt

by Jens Engblom

Det kan vara svårt att veta hur ska göra för att gå ner i vikt snabbt. Det finns många sätt och ett effektivt sätt brukar vara genom diet. Det behöver dock inte vara komplicerat men man kan undra varför det är så svårt att utföra i praktiken.

Det grundläggande och mest ultimata sättet är att du måste göra av med mer energi än du stoppar i dig.

Viktkurva barn

Sedan vi har varit små har vi hört om vikt och redan som små barn skulle vår vikt öka enligt en specifikt framtagen kurva. Då handlade det däremot ofta mer om att öka ett kaloriuttag i förhållande till aktivitet och ämnesomsättning.

Hur många kalorier ska man äta per dag

För att gå ner i vikt snabbt bör du minska ditt intag av kalorier med 7 000 kalorier per vecka för att gå ner ett kilo. Rekommendationen brukar vara att inte gå ner mer än 0,5 kilo per vecka för att det ska bli hållbart i längden. Det kan verka lockande att gå ner så mycket som 1 kilo per vecka men det är vanligt att gå upp i vikt igen.

Hur många gram är ett kilo?

Kilo betyder 1 000 och ett kg är därför 1 000 gram. Att gå ner 10 kg på 2 veckor är ofta inte alls bra. En alldeles för stor omställning under kort tid kan i sin tur trigga ätstörningar. I många fall leder det också till akuta bristsjukdomar, vilket absolut inte är bra.

Göra några förändringar åt gången

Då och då kan du behöva göra drastiska förändringar för att få igång din viktminskning. Men rådet är ändå att göra små förändringar för ett mer hållbart resultat. Kanske kan du börja med att öka din vardagsmotion genom att parkera bilen längre ifrån affären. Det gör att du behöver gå några steg extra eller ta trapporna istället för hissen.

Du kan också börja med raska promenader under lunchen för att förbränna kalorier och främja viktnedgång. Ett annat tips som är att äta mer grönsaker och minska kolhydrater under en tid. Det ger en kickstart men det är också viktigt att du äter protein för att hålla dig mätt.

Vad ska man äta för att gå ner i vikt

För att minska i vikt eller hålla din vikt är det viktigt att du äter regelbundet och låt det inte gå mer än tre till fyra timmar mellan varje måltid. Dagens måltider ska bestå av frukost, lunch, mellanmål och kvällsmat. Du behöver inte äta alla måltider samma tid varje dag men det är viktigt att du får i dig alla mål mat för att hålla blodsockernivån bra.

Om håller ditt blodsocker på en bra nivå under hela dagen är risken stor att du inte blir sugen på att stoppa i dig en massa onödiga kalorier i form av sötsaker. Du kan sätta alarm på din telefon gällande att äta för att komma ihåg att få i dig alla mål. Det är ett bra verktyg att använda sig av om du inte redan har goda rutiner för att äta alla måltider under dagen.

Hur mycket ska man väga

En modell att räkna ut övervikt är det så kallade BMI. BMI står för ”Body Mass Index” och är en formel som visar hur vikten är i förhållande till din längd. Resultatet kan ge någorlunda bra indikationer på den vikt din kropp bör ha men den kan också vara missvisande om det är så att du är muskulös.

Sjukvården brukar använda denna metod för att räkna ut om du ligger i riskzon för dålig hälsa. Du bör dock inte stirra dig blind på ditt BMI-resultat eftersom det inte alls mäter hela kroppens sammansättning. Det kan dock vara användbart för att få en riktlinje gällande om du behöver göra något drastiskt åt din vikt.

Metoder för att gå ner i vikt

Periodisk fasta är bra för viktminskning. Det finns 5:2 – metoden där fastar 5 dagar i veckan och äter vad du vill resterande 2 dagar. En annan metod för fasta är 16:8 –metoden. Denna innebär att du fastar 16 timmar varje dygn och endast äta under de 8 resterande timmarna. Det finns ytterligare tre beprövade metoder: trestegsmetoden, läkemedel och måltidsersättningar.

Använda läkemedel som metformin

Viktnedgång har setts fungera vid användning av läkemedlet metformin. Det visar tidigare studier som gjorts. Diskussioner har förts vidare om Levaxin och kaffe i kombination bidrar till viktminskning men det finns inga studier som bekräftar detta.

Lockande med Modifast

Rea brukar förekomma då det kommer till måltidsersättningar. Alla som har velat gå ner i vikt har säkert erfarenhet av att använda sig av snabba metoder så som att byta ut vissa måltider mot måltidsersättningar i flytande form. Det är ett vanligt marknadsföringstrick för affärskedjorna att använda sig av för att locka sina kunder.

För övrigt finns det andra metoder att gå ner i vikt, till exempel att få igång magen snabbt för att gå ner i vikt.

Related Posts