Hem » Wagyu
Wagyu kött

Wagyu

by Jens Engblom

Kött från nötkreatur som har odlats och slaktats i Japan definieras som Wagyu om det är något av följande: Det finns fyra typer av japanska kor: Japanese black, Japanese brown, Japanses polled och Japanese shorthorn. Dessa fyra raser har en sammanlagd marknadsandel på 90% i Japans marmorerade nötköttskategori, vilket inte är förvånande med tanke på att Japanese Black är det mest marmorerade köttet av de fyra.

Wagyu kor

  • Japanese Black (黒毛和種 – kuroge washu)
  • Japanese Brown (褐毛和種 – akage washu)
  • Japanese Polled (無角和種 – mukaku washu, hornlösa kor)
  • Japanese Shorthorn (短角和種 – tankaku washu)

Finns wagyu kött i andra länder?

Även om termen ”wagyu” är skyddad i Japan, är det inte i andra länder. Som ett resultat kan du nu hitta ”wagyu” i USA, Australien och till och med Skottland. Eftersom wagyu inte är en standard utanför Japan, finns det en chans att du kommer att sluta med kött som inte är så trevligt som det skulle kunna vara på lång sikt. Det finns gott om utmärkt ”wagyu”-kött från andra nationer. Japanska kouppfödare hävdar naturligtvis att wagyu-nötkött inte kan produceras utanför Japan.

Wagyu pris

Oavsett konsumtionsmetod (restaurang eller hemma), är priset på kött från Wagyu-kor väldigt dyrt. På nätet säljer wagyu ryggbiff för 3 300 kronor kilot, samma pris gäller för alla svenska återförsäljare.

Wagyu-kor är värda minst 300 000 kronor styck, vilket gör dem minst sagt värdefulla.

Varför är Wagyu dyrt?

Köttets pris är relaterad till den seriösa och noggranna uppfödningen av Wagyukor. Olika unika kombinationer skapas för varje uppfödare. Och det är ingen bluff att mata kor med öl eller sake. Vi vet inte hur vanligt det är, men det är ett faktum att det förekommer i syfte att öka djurens hunger. Även om det kan tyckas kontraintuitivt, händer det att korna masseras för att undvika muskelkramp när de står i sina bås orörliga för länge. Det råder ingen tvekan om att köttets kvalitet är direkt relaterad till djurets kvalitet. Uppfödaren håller koll på vilka djur som kan bära sina gener till nästa generation i denna punktliga djuruppfödning. Djurens härstamningar är väl dokumenterade.

Related Posts