Hem » Magdalena Andersson
Magdalena Andersson talar

Magdalena Andersson

by Jens Engblom

Socialdemokraterna partiledare

Stefan Löfven hoppade av som partiledare för Socialdemokraterna under partiets årsmöte i Göteborg.

Partiet skulle välja en ny ledare.

Efter att ha utsetts till Stefan Löfven efterträdare den 4 november 2021 valdes Magdalena Andersson till statsminister av riksdagen exakt tjugo dagar senare, den 24 november.

Magdalena Andersson, Sveriges första kvinnliga statsminister

Socialdemokraterna första maj

Den första maj träffas arbetarrörelsen runt om i landet för att understryka att vi är starka när vi jobbar tillsammans. Och att varje sten måste vändas kollektivt för att få slut på rasdiskriminering och gängvåld. Genom att ta tillvara effekterna av klimatförändringarna kan vi skapa nya sysselsättningsmöjligheter samtidigt som vi värnar om en tryggare framtid. Vi är här för att visa vårt stöd för folket i Ukraina när de kämpar för sitt lands självständighet och demokrati.

Att visa solidaritet med det ukrainska folket och vår tro på kraften i kollektiva åtgärder är naturligtvis kärnan i denna ansträngning. Magdalena Andersson

14:00 Avmarsch från Humlegården, Stockholm.
15:00 Program och tal på Norra Bantorget, Stockholm

Magdalena Andersson fakta

  • Magdalena är sparsam – vilket är något hon ofta kritiseras för inom EU-politiken, men det är inte något hon skäms för då hon brukar säga ”Jag är snålast i EU”
  • Längst sittande finansminister – Stefan Löfvens kabinett utsåg henne till finansminister 2014. En av EU:s mest långvariga på posten. Magdalena har varit kvar vid positionen trots att många regeringar och regeringsmedlemmar har bytts ut.
  • Älskar att klättra – Hon upptäckte klättringen vid 24 års ålder. Hennes favoritplats i världen är Dolomiterna i Italien, men hon tycker också om att utforska klipporna i Nackaområdet. Hon föredrar att vara ute och gå i stället för att vara inne.
  • Lyckligt gift – Richard Friberg, ekonomiprofessor vid Handelshögskolan, är Magdalena Anderssons man. De träffades på 1990-talet, medan båda studerade ekonomi. De är en familj på fyra som bor i Nacka
  • Favoritfilm med starkt budskap – Magdalena är ett fan av filmen Erin Brockovich . Hon tycker att det är en fantastisk skildring av en stark individ med hög integritet som kämpar mot diskriminering. Magdalena uppskattar också filmens skildring av kampen för att jonglera en familj och en professionell karriär.
  • Balanserar hälsan och arbete – Magdalena har i ett flertal intervjuer uttryckt sin önskan att begränsa sitt intag av kolhydrater. Hon har ett kokt ägg till hands hela tiden. Hon tycker i alla fall att det är ett bra mellanmål.
  • Hälsoinriktad – Magdalena har en historia av att vara en tävlingssimmare på högsta nivå. Hon tränade nio gånger i veckan när hon var yngre och kom med i SM. Hon tar alltid med sig sin stegräknare när hon går ut.

Related Posts