Hem » Avpixlat

Avpixlat

by Jens Engblom

Avpixlat startade som blogg av Sverigedemokraterna år 2011 och redan då var partiledaren Jimmie Åkesson involverad och gav stöttning. I den här bloggen delade de nyheter som var rasistiska, främlingsfientliga och högerextrema. De spred, enligt Aftonbladet, rasism, muslimhat och Aftonbladet hävdade också att de genom sina artiklar och blogginlägg attackerade privatpersoner med invandrarbakgrund.

I augusti 2017 raderades allt innehåll på Avpixlat och dess verksamhet gick i graven. En del av den redaktion som fanns med i Avpixlats stab, startade istället bloggen Samhällsnytt, samnytt .se, som sedan utvecklade sig till en tidning.

Utvecklades ytterligare

Samhällsnytt beskrivs som en högerextrem hemsida som delar allmänna nyheter. I deras tidning skriver de att de tar ett bredare journalistiskt grepp. De bevakar både det vardagliga som händer i vår värld och granskande reportage av filmer.

Tidningen, som är webbaserad, har inrikesnyheter och utrikesnyheter. De skriver om samtiden, kultur, vetenskap samt avslöjande reportage. Tidningen kan du läsa på din dator eller i din mobil, eftersom det finns en mobilversion i webbläsaren på din smartphone. Dock finns tidningen tyvärr inte som app men det finns en annan som heter PIM som samlar politiskt inkorrekt media, som är liknande Samhällsnytt. Liknande webbtidning som skriver om samma sorts nyheter är fria tider se.

Tidningens redaktion

Chefredaktör för tidningen är i dagsläget Simon Kristoffersson. Han har tidigare erfarenhet av att arbeta med försäljning men är numera utbildad journalist. Ansvarig utgivare är Mats Dagerlind. I deras redaktion ingår även andra och några av dem har en politisk beteckning och förespråkar det svenska partiet Sverigedemokraterna.

Vinklade artiklar

De har bland annat skrivit om tre personer som misshandlat andra och de nämner väldigt tydligt att dessa tre ingår i ett kriminellt gäng. Detta skedde i Borås och de alla tre dömdes i hovrätten för misshandel och grova olaga hot.

De har också skrivit om hur helgen startade väldigt dramatiskt på olika ställen i Sverige. Samhällsnytts artiklar fokuserar väldigt ofta på att nämna vilket ursprung personerna har som de skriver om.

I utrikesnyheterna kan du läsa om hur bönderna gör uppror i Nederländerna och hur deras protester växer i styrka. De granskar också andra nyhetssidor och nämner bland annat i en artikel att Aftonbladets opinionsundersökning är falsk.

En artikel om ”Nytorgsmannen”

Samhällsnytt har skrivit om Andreas Holm och att han döms till fem års fängelse efter att ha utfört diverse brott. Dock får han straffrabatt eftersom han egentligen skulle bli dömd till 12 års fängelse. Han är inte tidigare känd hos polisen, vilket gör att han får ett kortare straff än tänkt. Andreas lider av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och det har i sin tur bidragit till att han haft svårt för att kontrollera sitt handlande och därmed får förkortat straff.

Artikel från Fria Tider

De har också återberättat en artikel från den motsvarande webbtidningen Fria Tider. I denna har de skrivit att försvarsmyndigheten sysslat med propaganda på engelska Wiki. Här framkommer det att försvarsmyndigheten använt sig av anonymt ip-nummer eftersom de varit på den utländska wikipedia-sidan.

Interaktion med läsare

Under varje artikel finns det möjlighet för webbtidningens läsare att dela med sig av åsikter gällande dess innehåll. Förutom det kan de diskutera artiklarna på Facebook där de också kan gå tillbaka till tidningens arkiv och diskutera gamla nyheter.

Hemsidans sökfunktion

I deras sökfunktion på hemsidan kan du söka efter specifika nyheter. Är det så att du önskar att läsa artiklar från Malmö kan du söka på detta. Söker du istället på Gotland kan du läsa artiklar härifrån.

Här finns bland annat en artikel som handlar om att ön bjuder nyanlända på gratis körkortsutbildning, att ungdomar hotat bussförare på Gotland. De har även exponerat Annika Strandhäll och påpekar att hon har tagit flyget till Gotland. Trots att hon anser att vi invånare bör flyga mindre.

De har dock inte skrivit någonting om arbogakvinnan i sina nyheter. Men har istället skrivit cirka 62 artiklar om papperslösa i både inrikes- och utrikesnyheterna.

PLUS-funktion

Samhällsnytt har också en PLUS-funktion som innebär att du som läsare kan få ta del av ytterligare artiklar av exklusiv sort. Genom att betala varje månad får du tillgång till en prenumeration utan bindningstid och den öppnar upp en helt annan värld av webbtidningen. När du är PLUS-kund kan du också få ta del av rabatter och erbjudanden från Samhällsnytts samarbetspartners.

Samhällsnytt som väcker åsikter

Man kan fråga sig hur hög trovärdighet artiklarna har och hur mycket de är vinklade. I forumet Flashback finns gedigna diskussioner som sträcker sig enda bak till 2007 då de bytte namn till Samhällsnytt. Tråden handlar om ”Vad har hänt med avpixlat?” och det pratas om varför de bytte namn. En skribent menar på att de bytt namn för att de vill bli mer seriösa i sin journalistik medan en annan hävdar att artiklarna endast är vinklade till deras egna läsare som har samma politiska inriktning som den tidningen står för.

Motsätter sig samhällsnytt

Expo startade redan år 1995 av bland annat den kända författaren Stieg Larsson och han arbetade sedan år 1999 som chefredaktör för tidningen samt som VD för stiftelsen.

Redan under år 1972 började han att studera rasism och politisk extremism i skolan och efter detta arbetade han aktivt med dessa ämnen i sin journalistiska resa sedan början av år 1980.

Förutom detta har han även blivit känd för sina deckarhistorier som han delat med sig av och tidningen Expo lever kvar i hans minne och arbetar för precis samma saker som grundaren själv gjorde en gång i tiden.

Vad är Expo till för

Expo är en stiftelse som arbetar för en levande demokrati i vårt land. De ser till att varna invånare för organisationer som förespråkar rasism, extremism och annat som kan hota den demokratiska sidan.

Expo granskar och skriver artiklar om rasistiska grupper och nätverk. De har Nordens största arkiv med fakta om extremhögern. I detta arkiv finns propaganda i både tryckt och digital form. De brukar sammanställa rapporter och dela med sig av dessa till olika skolor, för att informera och att varna elever för vad de ska akta sig för.

De har också journalistiskt ansvar och de har en tidskrift som har samma namn som stiftelsen. Tidningen ges ut med fyra nummer per år och i denna skrivs det reportage om rasism i vårt land men även i utlandet. Deras hemsida innehåller också nyheter och de delar också med sig av sin journalistik på olika sociala medier.

På deras hemsida har de bland annat skrivit artiklar om Sverigedemokraterna och deras historia, att deras grundare har en bakgrund i nazistiska organisationer samt om olika terroristbrott. De gör också grävande reportage om olika ämnen samt skriver om andra politiska partier.

Försvarar det demokratiska samhället

Expo är mycket noggranna med att delge sina åsikter och att de arbetar för att försvara det demokratiska samhället mot rasism. De har värderingar som går ut på att ingen individ ska bli dömd på grund av vilket land de kommer ifrån eller vilken religiös tro de har. Expo arbetar aktivt med informationsdelning för att sprida kunskap och de anger också att de inte tar någon politisk ställning i sitt arbete, utan är neutrala.

Deras redaktion består av journalister, formgivare, fotografer, kommunikatörer, med mera. De lyfter också deras ideella medarbetare som de anser är mycket viktiga för deras arbete.

Related Posts