Hem » Så här hittar du det bästa lånet – steg för steg

Så här hittar du det bästa lånet – steg för steg

by Jens Engblom

Så här hittar du det bästa lånet – steg för steg

Lån kan vara ett bra sätt att finansiera ett stort inköp eller konsolidera skulder. Men hur väljer du rätt lån för dig när det finns så många alternativ? Här är en steg-för-steg-guide för att hitta det bästa lånet för dina behov.

Vet vad du behöver lånet för

Att ha en klar uppfattning om vad du behöver använda ett lån för kan göra hela skillnaden. Att ta ett lån utan att vara riktigt övertygad om vad det ska användas till kan i slutändan kosta mer än det smakar, särskilt om det inte används till något som är värt pengarna. Försäkra dig om att projektet du behöver finansiering till verkligen är värt den extra kostnad som ett lån faktiskt medför.

För att vara säker på att du lånar på ett ansvarsfullt sätt bör du ägna lite tid åt att fundera över dina behov och om de motiverar att du tar en skuld – det kan också hjälpa att göra lite forskning, prata med vänner och familj som har lånat tidigare och konsultera finansiella rådgivare som kan ge professionell rådgivning. Gå inte in på att ta ett lån förrän du vet exakt hur du ska använda det – det garanterar att det inte blir en ekonomisk börda senare i livet.

Undersök långivare och jämför räntor

Om du hoppas kunna få ett lån är det viktigt att du gör din research. Gå inte bara till den första långivaren du stöter på – jämför och ställ olika långivare mot varandra för att hitta den bästa räntan för dina behov. Att undersöka de olika alternativen och jämföra dem är också ett bra sätt att se till att du får bättre villkor, lägre räntor och gynnsammare utbetalningsalternativ. Det kan ta lite ansträngning, men att jämföra olika långivare kommer att spara dig pengar i det långa loppet. 

Dessutom erbjuder många långivare speciella kampanjer eller extraerbjudanden, vilket gör att även om två låneerbjudanden verkar likadana vid första anblicken kan den ena faktiskt erbjuda rabatter eller andra belöningar som gör den överlägsen den andra. Oavsett vilken typ av lån du ska ta är det verkligen smartast att ta sig tid att undersöka alla dina alternativ.

Var väldigt uppmärksam på det som kallas för effektiv ränta, här är nämligen alla kostnader och avgifter under ett år inkluderade. Du kommer att hitta låntagare som annonserar om lån till 0% ränta, men då har de istället höga öppningsavgifter, aviavgifter och förseningsavgifter t ex. Ingenting är gratis, inte heller när det kommer till lån. 

Lån med eller utan UC

UC står för Upplysningscentralen, och är vad alla stora banker använder sig av för att göra en kreditupplysning. Om du inom en överskådlig framtid planerar att ansöka om ett lån genom en bank, t ex ett bolån, kan det vara bäst att ansöka om ett lån utan UC. Då kommer nämligen banken inte att se att du gjort en tidigare kreditupplysning, vilket är till din fördel då detta kan försämra din kreditvärdighet och ge dig sämre villkor.

Observera att ett lån utan UC innebär inte att det inte görs en kreditupplysning, det måste nämligen göras enligt svensk lag. Den görs istället via ett annat bolag.

Överväga lånevillkoren 

Att ta ett lån är inget lätt beslut, och när du äntligen tar det steget är det viktigt att känna till villkoren. Oavsett om du ansöker om ett billån, ett privatlån, ett snabblån eller ett studielån är det viktigt att förstå avbetalningsplanen och räntan innan du skriver under. 

Läs dessutom alltid det finstilta så att du vet vad du ger dig in på. Även om det kan kännas underbart att ha extra pengar nu, se till att tänka framåt så att du kan betala av ditt lån utan att sträcka dig över dina ekonomiska gränser senare.

Bestäm dig för det bästa lånet för dig

Det kan vara svårt att välja det bästa lånet för dig, särskilt när det finns så många alternativ. Det är viktigt att du tar dig tid och går igenom ovanstående punkter innan du tar ditt beslut. Tänk på varför du behöver lånet i första hand och vilka funktioner som erbjuder maximal nytta för dina individuella behov. Tänk på faktorer som räntesatser, avbetalningsplaner, avgifter samt hur du vill att din kreditupplysning ska göras. 

Jämför dessutom erbjudanden från flera långivare, så att du kan välja den som bäst passar dina behov av finansiering. Allt detta bör hjälpa dig att styra dig mot att göra det mest lämpliga valet för din ekonomiska situation.

Ansök om lånet och få det godkänt

Du kan befinna dig i en svår situation där du behöver få ett lån godkänt snabbt och utan större ansträngning. Sök inte längre – processen för att ansöka om lånet är enkelt genom Moneezy hittar du snabbt rätt aktör att låna genom med deras jämförelseverktyg.

Allt du behöver göra är att fylla i ansökningsformuläret med  informationen som efterfrågas, ladda upp det online och vänta på svar inom några minuter. När du har skickat in din ansökan får du garanterat ett svar snabbt – oavsett om det är ja eller nej. 

Även om det kan verka skrämmande behöver det inte vara komplicerat eller tidskrävande att ansöka om och bli godkänd för ett lån om du vet vad du ska göra. Kom bara ihåg att undersöka dina alternativ, jämföra räntor och välja det bästa lånet för dina behov. Och innan du vet ordet av har du pengarna du behöver på nolltid!

 

Related Posts