Home Teknik Har Apple Vision Pro Ändrat VR-Landskapet?
a pair of goggles sitting on top of a table

Har Apple Vision Pro Ändrat VR-Landskapet?

by Jens Engblom

“Du har aldrig sett allt på detta vis förut”. Detta är en del av slogan för Apple Vision Pro. Som med all annan marknadsföring från Apple är det tekniskt sett inte en lögn, från en viss synvinkel i alla fall. Apple Vision Pro är en av de senaste produkterna från Apple, i detta fall en 3D-kamera med spatialt operativsystem – inte ett VR-set. Men är det inte ett VR-set egentligen?

VR, AR och Vision Pro

Virtual Reality (VR) är ett begrepp för program som körs i en virtuell värld, som man kan interagera med i stort sett som om man själv vore där. Detta görs i regel med ett VR-set som man sätter på huvudet. Det är ofta så att man inte ser omvärlden när man har ett VR-set på sig, dock har senare modeller inbyggda kameror för att göra det lättare att undvika att stöta i saker vid användning.

Augmented Reality (AR) är ett begrepp för program som man visar i verkligheten liknande ett hologram. Vanligtvis sker detta genom ett par AR-glasögon som du kan se igenom och som sedan visar digitala objekt runt omkring dig. Med kameror på VR-set så har gränsen mellan AR och VR blivit allt tunnare, men i princip så är VR-set helt stängda medan man kan se igenom med AR-glasögon.

Apple Vision Pro marknadsförs däremot varken som VR eller AR, utan som något annat. Rent funktionsmässigt är prylen ett VR-set, trots att Apple nog helst vill undvika att använda det ordet.

Användningsområden

Om man ser maskinen som en dator eller smartphone så har den allt det vanliga. Webbläsare för att besöka sociala medier och spela HTML5-baserade program, såsom att spela casino spel, streamingappar för film och TV, skrivprogram och inte minst program unika för Vision Pro för VR-möten.

Apple Vision Pro marknadsförs främst som en media- och nöjesmaskin, med en AR-liknande display som kan visa bildalbum, videor och köra appar som om det vore en smart-tv. Den har nästan samma funktioner som ett vanligt VR-set har, det vill säga tillgång till VR-miljöer som faciliterar kontorsarbete, möten och spel.

Som VR-set har det däremot inget nytt att skryta om. Kamera-baserad AR-simulering har funnits i några år redan, dessutom saknar Vision Pro en dedikerad kontroll ifall kameran får problem med att snappa upp handrörelser. Däremot använder sig Vision Pro av Apples senaste kamerateknologi, vilket gör att chansen för detta är liten. Den gör i princip allt som alla andra VR-set gör redan. En bonus är att folk kan se dina ögon när du använder den, dock är detta en display som filmar ansiktet. Den gör dessutom all VR rätt så bra.

Jämfört med andra VR-set

Apple står i topp för stil av sina prylar och detta är bland det lättaste VR-set på marknaden. Den saknar däremot ett balansband, vilket gör att man endast kan spänna setet hårdare runt huvudet om man vill att det ska sitta fast.

Batteritiden är jämförbar med andra VR-set, vilket är runt två timmar vid vanlig användning. En bonus däremot är att batteriet är externt och utbytbart, vilket gör att man kan köpa ett extra batteri att byta mellan medan man laddar det första.

En stor nackdel med Vision Pro är att folk som behöver glasögon inte kan använda det. Apple har själva sagt att de designat setet för att man inte ska kunna ha glasögon i det. Man måste antingen använda sig av kontaktlinser eller beställa specialgjorda glaslinser direkt från tillverkaren, efter att man fått recept från en oftalmolog (inte en optiker). Det har varit standard inom VR att man ska kunna använda vanliga glasögon innanför setet i flera år nu, så frågan är om Apple ligger ett steg bakom alla andra eller om de bara valt att göra detta för att kunna klämma lite extra pengar från folk.

Kort sagt är Apple Vision Pro en rätt så stilig och bra produkt för VR-användning, men förutom utbytbart batteri så har den inget direkt nytt att erbjuda.

Related Posts