Home Blogg Wagyu
Wagyu kött

Wagyu

by Jens Engblom

Kött frÄn nötkreatur som har odlats och slaktats i Japan definieras som Wagyu om det Àr nÄgot av följande: Det finns fyra typer av japanska kor: Japanese black, Japanese brown, Japanses polled och Japanese shorthorn. Dessa fyra raser har en sammanlagd marknadsandel pÄ 90% i Japans marmorerade nötköttskategori, vilket inte Àr förvÄnande med tanke pÄ att Japanese Black Àr det mest marmorerade köttet av de fyra.

Wagyu kor

  • Japanese Black (é»’æŻ›ć’Œçšź – kuroge washu)
  • Japanese Brown (è€æŻ›ć’Œçšź – akage washu)
  • Japanese Polled (ç„Ąè§’ć’Œçšź – mukaku washu, hornlösa kor)
  • Japanese Shorthorn (çŸ­è§’ć’Œçšź – tankaku washu)
Japanese Shorthorn wagyu
Japanese Shorthorn (çŸ­è§’ć’Œçšź – tankaku washu)

Finns wagyu kött i andra lÀnder?

Även om termen “wagyu” Ă€r skyddad i Japan, Ă€r det inte i andra lĂ€nder. Som ett resultat kan du nu hitta “wagyu” i USA, Australien och till och med Skottland. Eftersom wagyu inte Ă€r en standard utanför Japan, finns det en chans att du kommer att sluta med kött som inte Ă€r sĂ„ trevligt som det skulle kunna vara pĂ„ lĂ„ng sikt. Det finns gott om utmĂ€rkt “wagyu”-kött frĂ„n andra nationer. Japanska kouppfödare hĂ€vdar naturligtvis att wagyu-nötkött inte kan produceras utanför Japan.

Wagyu pris

Oavsett konsumtionsmetod (restaurang eller hemma), Àr priset pÄ kött frÄn Wagyu-kor vÀldigt dyrt. PÄ nÀtet sÀljer wagyu ryggbiff för 3 300 kronor kilot, samma pris gÀller för alla svenska ÄterförsÀljare.

Wagyu-kor Àr vÀrda minst 300 000 kronor styck, vilket gör dem minst sagt vÀrdefulla.

Varför Àr Wagyu dyrt?

Köttets pris Ă€r relaterad till den seriösa och noggranna uppfödningen av Wagyukor. Olika unika kombinationer skapas för varje uppfödare. Och det Ă€r ingen bluff att mata kor med öl eller sake. Vi vet inte hur vanligt det Ă€r, men det Ă€r ett faktum att det förekommer i syfte att öka djurens hunger. Även om det kan tyckas kontraintuitivt, hĂ€nder det att korna masseras för att undvika muskelkramp nĂ€r de stĂ„r i sina bĂ„s orörliga för lĂ€nge. Det rĂ„der ingen tvekan om att köttets kvalitet Ă€r direkt relaterad till djurets kvalitet. Uppfödaren hĂ„ller koll pĂ„ vilka djur som kan bĂ€ra sina gener till nĂ€sta generation i denna punktliga djuruppfödning. Djurens hĂ€rstamningar Ă€r vĂ€l dokumenterade.

Related Posts