Kött frÄn nötkreatur som har odlats och slaktats i Japan definieras som Wagyu om det Àr nÄgot av följande: Det finns fyra typer av japanska kor: Japanese black, Japanese brown, Japanses polled och Japanese shorthorn. Dessa fyra raser har en sammanlagd marknadsandel pÄ 90% i Japans marmorerade nötköttskategori, vilket inte Àr förvÄnande med tanke pÄ att Japanese Black Àr det mest marmorerade köttet av de fyra.
Wagyu kor
- Japanese Black (é»æŻćçšź – kuroge washu)
- Japanese Brown (è€æŻćçšź – akage washu)
- Japanese Polled (çĄè§ćçšź – mukaku washu, hornlösa kor)
- Japanese Shorthorn (çè§ćçšź – tankaku washu)
Finns wagyu kött i andra lÀnder?
Ăven om termen “wagyu” Ă€r skyddad i Japan, Ă€r det inte i andra lĂ€nder. Som ett resultat kan du nu hitta “wagyu” i USA, Australien och till och med Skottland. Eftersom wagyu inte Ă€r en standard utanför Japan, finns det en chans att du kommer att sluta med kött som inte Ă€r sĂ„ trevligt som det skulle kunna vara pĂ„ lĂ„ng sikt. Det finns gott om utmĂ€rkt “wagyu”-kött frĂ„n andra nationer. Japanska kouppfödare hĂ€vdar naturligtvis att wagyu-nötkött inte kan produceras utanför Japan.
Wagyu pris
Oavsett konsumtionsmetod (restaurang eller hemma), Àr priset pÄ kött frÄn Wagyu-kor vÀldigt dyrt. PÄ nÀtet sÀljer wagyu ryggbiff för 3 300 kronor kilot, samma pris gÀller för alla svenska ÄterförsÀljare.
Wagyu-kor Àr vÀrda minst 300 000 kronor styck, vilket gör dem minst sagt vÀrdefulla.
Varför Àr Wagyu dyrt?
Köttets pris Ă€r relaterad till den seriösa och noggranna uppfödningen av Wagyukor. Olika unika kombinationer skapas för varje uppfödare. Och det Ă€r ingen bluff att mata kor med öl eller sake. Vi vet inte hur vanligt det Ă€r, men det Ă€r ett faktum att det förekommer i syfte att öka djurens hunger. Ăven om det kan tyckas kontraintuitivt, hĂ€nder det att korna masseras för att undvika muskelkramp nĂ€r de stĂ„r i sina bĂ„s orörliga för lĂ€nge. Det rĂ„der ingen tvekan om att köttets kvalitet Ă€r direkt relaterad till djurets kvalitet. Uppfödaren hĂ„ller koll pĂ„ vilka djur som kan bĂ€ra sina gener till nĂ€sta generation i denna punktliga djuruppfödning. Djurens hĂ€rstamningar Ă€r vĂ€l dokumenterade.