Hem » Aktiefonder – En nybörjarguide

Aktiefonder – En nybörjarguide

by Jens Engblom

Vi svenskar sparar mycket pengar i fonder. Nästan alla i den vuxna befolkningen sparar i någon typ av fond. Vanligast är att pensionsspara eller att spara pengar till en buffert.

Den första aktiefonden startades redan på 50-talet, men det var först på 80-talet som allemansfonderna startades. Då blev det rejäl fart på fondsparandet och nu när premiepensionssystemet är i gång fondsparar 98 % av den vuxna befolkningen oavsett om de vill eller inte.

Vad är en aktiefond ?

En aktiefond är en typ av fond som investerar i aktier, som är ägarandelar i företag. För din del betyder det att ju bättre det går för företaget, desto bättre avkastning får du.

Aktiefonder har olika inriktningar och investerar i olika företag och regioner både utomlands och i Sverige. Något du bör tänka på är att aktiefonder har ofta en högre risk än till exempel räntefonder och blandfonder. Även om riskerna sprids automatiskt eftersom fonden placerar i minst 16 olika aktier. Läs mer om bästa fonder idag.

Därför ska du spara i fonder

Fondsparande är en av de bästa sparformerna när du vill spara långsiktigt.

Så här enkelt kommer du igång med aktiefonder

När du som nybörjare ska sätta igång att fondspara kan det kännas både läskigt och svårt, men vi ska visa hur lätt det är i bara tre enkla steg.

5 tips för att lyckas med ditt fondsparande

Det finns saker som är viktiga att tänka på när du vill börja fondspara

Related Posts