Hem » Aktiefonder – En nybörjarguide

Aktiefonder – En nybörjarguide

by Jens Engblom

Vi svenskar sparar mycket pengar i fonder. Nästan alla i den vuxna befolkningen sparar i någon typ av fond. Vanligast är att pensionsspara eller att spara pengar till en buffert.

Den första aktiefonden startades redan på 50-talet, men det var först på 80-talet som allemansfonderna startades. Då blev det rejäl fart på fondsparandet och nu när premiepensionssystemet är i gång fondsparar 98 % av den vuxna befolkningen oavsett om de vill eller inte.

Vad är en aktiefond ?

En aktiefond är en typ av fond som investerar i aktier, som är ägarandelar i företag. För din del betyder det att ju bättre det går för företaget, desto bättre avkastning får du.

Aktiefonder har olika inriktningar och investerar i olika företag och regioner både utomlands och i Sverige. Något du bör tänka på är att aktiefonder har ofta en högre risk än till exempel räntefonder och blandfonder. Även om riskerna sprids automatiskt eftersom fonden placerar i minst 16 olika aktier. Läs mer om bästa fonder idag.

Därför ska du spara i fonder

Fondsparande är en av de bästa sparformerna när du vill spara långsiktigt.

 • Sparar du dina pengar i fonder är chansen större för pengarna att växa, än om du sparar pengarna på ett vanligt sparkonto.
 • Du tar mindre risker än om du till exempel köper enskilda aktier, eftersom en aktiefond innehåller flera olika aktier.
 • Det är ett enkelt sätt för dig att spara pengar som inte kräver stora summor. Det räcker faktiskt med 100 kronor i månaden.

Så här enkelt kommer du igång med aktiefonder

När du som nybörjare ska sätta igång att fondspara kan det kännas både läskigt och svårt, men vi ska visa hur lätt det är i bara tre enkla steg.

 1. Det första du behöver göra är att öppna ett investeringssparkonto, ISK är ett perfekt konto för ditt fondsparande. Du kan spara i både i aktier och fonder och investera i aktier och fonder, och byta och sälja när du själv vill. En stor fördel med denna typ av konto är att du inte behöver skatta för enskilda vinster. Utan du betalar istället en årlig skatt.
 2. Välja fonder kan vara svårt när du är nybörjare, men finns bekväma fonder att spara i. Annars kan du alltid få hjälp av en fondförvaltare som alltid har bra tips på aktier som det går bra för.
 3. Börja månadsspara det underlättar, för då vet du att ditt sparande blir av och du sprider riskerna vid börsens upp och nedgångar. En riktigt smart idé är att sätta upp automatisk överföring en gång i månaden.
 4. Om du skulle hitta en riktigt bra aktie som du verkligen tror på kan det vara värt att låna pengar för att investera.

5 tips för att lyckas med ditt fondsparande

Det finns saker som är viktiga att tänka på när du vill börja fondspara

 1. Investera endast pengar som du kan förlora och tänk på att inte låna pengar till fondsparande.
 2. Bestäm dig för vad syftet är med sparandet.
 3. Vilken placeringshorisont du har.
 4. Vilka risker du villig att ta.
 5. Analysera fonder och välj de som är bäst om du väljer fondförvaltare gör den arbetet åt dig med analysen.

Related Posts