Hem » Spännande skandinaviska vinterkryssningarna

Spännande skandinaviska vinterkryssningarna

by Jens Engblom

Skandinavien har verkligen något alldeles extra – och vad passar bättre än att uppleva vår sida av världen än från vattnet? Fjordar, skärgårdar och ö-världar: med en kryssning i skandinaviska vatten kan du insupa svindlande naturlandskap utan att behöva resa till andra tidszoner.

Utöver fantastiska naturupplevelser ger en kryssning dig chansen att koppla av ombord mellan äventyren, luta dig tillbaka och njuta av egentid – oavsett om du vill slappa med mobilen och underhålla dig online eller lära känna dina medresenärer.  Här nedan får du en guide till det bästa som skandinaviska kryssningar har att erbjuda, och platser du inte ens visste att du ville besöka i vinter. Ta en titt på listan nedan och upptäck kryssningar i olika prisklasser med något för alla.

  1. Utforska de norska fjordarna

MCS Cruises är ett klassiskt kryssningsföretag som erbjuder flera kryssningar på det norra halvklotet för den som går i semestertankar, bland annat kring de norska fjordarna. Denna prisvärda kryssning slutar och börjar i tyska Kiel och tar dig som passagerare till Köpenhamn, Hellesylt, Geirangerfjorden, Molde och Flåm.

Vårt grannland bjuder tveklöst på några av de vackraste naturlandskapen i världen och attraherar besökare jorden över med sin majestätiska skönhet. Norge har över tusen fjordar, varav Geirangerfjorden tillhör en av de allra största och som sedan 2005 funnits med på UNESCO:s världsarvslista.

Tack vare de djupa och lättnavigerade vattnen kring de norska fjordarna är en kryssning ett av de bästa sätten att besöka dessa fantastiska platser. Ombord på ett MSC-kryssningsfartyg kan du inte bara njuta av exceptionell service ombord och behagliga hytter utan även beundra den imponerande naturen från första parkett.

Trots dess stora popularitet har det omgivande naturlandskapet vilda och orörda drag som är perfekta att utforska under stoppen via vandringsleder uppe i bergen och på glaciärerna.

Kryssningsbolag: MSC Cruises

Priser: Från ca. 9 600 kr beroende på hytt och matpaket.

Rutt: Kiel, Köpenhamn, Hellesylt, Geirangerfjorden, Molde, Flåm, Kiel

  1. Stig ombord på klassiska Svalbard Express

Nästa alternativ på vår lista är mer omfattande – och även något dyrare. Med Hurtigruten kan du ge dig ut på en klassiskt historisk resa med anor från 1968. Ombord kommer du uppleva samma rutt som på den tiden ansågs seglas till världens ände. Nuförtiden har rutten uppdaterats, och i den moderna versionen stiger du ombord på bekväma MS Trollfjord och upplever den vackra norska kusten hela vägen norrut till Spetsbergen, den största av Svalbards öar.

Kryssningen inleds i norska Bergen och går därefter till en rad ikoniska platser – bland annat ett av Norges äldsta fiskesamhälle; Træna. Även om denna ögrupp är liten har den en enormt lång historia med utgrävningsfynd som tyder på att öarna har varit bebodda sedan stenåldern.

Du får även chansen att uppleva Tromsø –Nordnorges arktiska hotspot som bland annat är känd för sin spännande imponerande arkitektur, trendiga restauranger och världens mest nordliga universitet.

Andra imponerande stopp är världskända Lofoten och Bjørnøya på ögruppen Svalbards sydligaste spets innan äventyret börjar på riktigt med Longyearbyen.

Kryssningsbolag: Hurtigruten

Priser: Från ca. 47 800 kr beroende på hytt och matpaket.

Rutt: Bergen, Åndalsnes, Træna, Stokmarknes, Tromsø, Honningsvåg, Bjørnøya, Longyearbyen, Ny-Ålesund, Svolvær, Brønnøysund, Ålesund and Hjørundfjord, Bergen

  1. I jakt på norrskenet

Med Fred Olsen Cruises får du chansen att se naturens slående vackra skådespel norrsken. Kryssningen har specifikt utformats med norrskenet i åtanke, och tar dig som passagerare till fantastiska destinationer ute i den avlägsna arktiska vildmarken. Vad sägs till exempel om att köra hundspann med huskies eller besöka Igloo-hotellet Sorrisniva Igloo Hotel där inredningen tagits fram och formats av en isskulptör?

Kryssningen avgår från Southampton i England och efter två dagar till havs kastas ankar vid vad många anser vara Norges vackraste stad, Ålesund. Andra höjdpunkter är kryssningen runt Torghatten – ett unikt berg med ett hål i mitten – och bergstopparna Sju systrar.

När du tror att det inte kan bli bättre korsar kryssningen polcirkeln vid Saltfjellet och fortsätter därefter till Narvik, Tromsø, Alta, Bodø och trendiga Stavanger innan det återigen bär av till Southampton.

Kryssningsbolag: Fred Olsen Cruises

Priser: Från ca. 48 340 kr beroende på hytt och matpaket.

Rutt: Southampton, Ålesund, Narvik, Tromsø, Alta, Bodø, Stavanger, Southampton

Ett skandinaviskt havsäventyr

Skandinaviska kryssningar har något unikt att erbjuda för alla med en fantastisk kombination av vacker natur, kulturella kuriositeter och avslappnade miljöer. Som resenär ombord får du chansen att uppleva majestätiska fjordar, historiskt intressanta städer och pittoreska små fiskebyar samtidigt som du njuter av förstklassig service och god mat.

Den avslappnade atmosfären i kombination med spännande stopp och möjligheter till att utforska flera destinationer på en och samma resa gör skandinaviska kryssningar till en populär semesterupplevelse. Oavsett om du hoppas kunna se norrsken eller vill vandra längs natursköna bergsleder och upptäcka glaciärer på nära håll erbjuder dessa typer av resor något för de flesta på ett oförglömligt äventyr genom en av världens mest fascinerande regioner.

Related Posts