Hem » Lampor som skapar stämning – inbjudande belysning

Lampor som skapar stämning – inbjudande belysning

by Jens Engblom

En bra belysning är a och o för hemmets alla rum. I den här artikeln ska vi titta närmare på hur du väljer lamporna som inte bara har rätt ljusfunktion, utan också skapar den stämning du vill ha. Och så kollar vi närmare på nya lösningar som till exempel LED-ljuslister.

Vi glömmer ofta bort att lampor fyller många olika funktioner. De ska först och främst lysa upp rummet, men en belysning har ju inte bara en praktisk funktion. Arbetslampor, fönsterbelysning och golvlampor kan förändra rummet direkt. En lampa kan ha en industriell känsla – eller kanske föredrar du en lampa som istället ger en varm ombonad känsla?

Experttips – välj rätt styrka

Ljusexperterna brukar börja med att prata om ljusets styrka. Vid skrivbordet behöver du kanske en maximal ljuskälla, så att du inte anstränger ögonen när du jobbar. Tänk på att du behöver så väl en takbelysning som en riktad arbetslampa. Prova dig fram för att hitta en belysningslösning som passar dig. Brukar du spela klassiska och gamla spel på datorn, lönar det sig garanterat att lägga lite extra fokus på belysningen.

Även vid köksbordet kan det vara bra med en stark ljuskälla, men skaffa gärna en taklampa med en dimfunktion. För fredagsmys går ju knappast ihop med en starkt lysande 60 W-lampa med vitt ljus, eller hur?

Kom ihåg att du kan anpassa belysningen efter de olika säsongerna. Sverige har långa ljusa sommarnätter, men på vintern behöver vi helt enkelt extra belysning. Under de mörka månaderna är det också många av oss som vill ha det lite extra mysigt där hemma, så då plockar vi gärna fram ljusslingor och annan dekorationsbelysning.

Rätt lampa i rätt rum

Glöm inte heller bort att anpassa lamporna till rummet. Har du ett vardagsrum med högt i tak? I sådana fall kan du behöva satsa på en så kallad uplight-lampa. Det här kan dessutom vara ett bra alternativ om du har flera mörka hörn i ett rum.

Hur ska kan då tänka när det gäller entrén? Hallen skapar som bekant det första intrycket. Om du riktar lamporna mot väggarna kommer hallen att se större ut men spotlights kan också vara ett bra val.

Något som blir alltmer populärt är att använda så kallade LED-lister. Dessa kan placeras längs hyllor men även runt garderober och TV-möbler. Dessa smarta belysningslister har flera funktioner. Med hjälp av LED-belysningen kan du till exempel rama in rummet på ett effektfullt sätt. Eller varför inte sätta en LED-list runt fönstret? Enklare än så är det knappast att få en skräddarsydd lösning. Dessutom kan du placera ljuslister med flera olika färger i hemmet, och sätta din personliga prägel på inredningen.

Sammanfattningsvis finns det alltså många enkla knep du kan använda dig. Allt för att få det ljus som du vill ha i hemmet. Numera finns det ju också väldigt många miljövänliga alternativ, och eftersom dessa drar mindre ström än äldre lamp-lösningar så kommer du även få mera pengar över i plånboken. Vi går mot ljusare tider helt enkelt.

Related Posts