Hem » Hur växer ananas?
Hur växer ananas

Hur växer ananas?

by Jens Engblom

I Sverige äter vi massor av ananas. Ändå är det nog få av oss som vet dess ursprung och hur och var den växer. Men det ska vi råda bot på nu.

Ananas kommer ursprungligen från Brasilien och Paraguay. Den började spridas över världen av Christoffer Columbus. Han och hans besättning var de första européer som fick smaka ananas. Tropiska Amerika är dock fortfarande den enda platsen där ananas växer vilt då den trivs bäst i 25-30 graders värme och också behöver 1000-1500 mm regn per år.

Så hur växer ananas då?

Jo, den är en så kallad rosettväxt. Det betyder att ananasplantans blad växer i rosett. Bladen är styva, ca en meter långa. Ur bladrosetten växer en blomstängel med rödlila blommor där sen frukten utvecklas.

Ananas odlas numera främst på stora plantager överallt i de tropiska områdena. De besprutas mycket. Ofta från flygplan. Detta är ett problem då gifterna sprider sig över stora områden och människor i närliggande byar drabbas. Både av akuta förgiftningar, cancer och inlärningssvårigheter. Gifterna rinner också ner i vattendrag och orsakar fiskdöd. Så välj gärna ekologisk ananas i butiken.

Hur snabbt växer ananas?

När plantan är 1 meter hög och ca 2-3 år bär den frukt. Den  är mogen och färdig att skördas när den får en gulaktig färg. Den ska också lukta ananas och köttet ska ha en orangegul färg. Ananasen behöver mogna helt på plantan eftersom den inte blir sötare i smaken efter skörd även om skalet fortsätter att eftermogna.

Hur  plockas ananas?

När man skördar ananas kan man inte plocka frukten. Man behöver skära av frukten från stjälken med en vass kniv eller hugga av hela den fruktbärande plantan. Sen kan man ta unga sidoskott som sticklingar till nya plantor.

Related Posts