Hem » Hur många revben har man?

Hur många revben har man?

by Jens Engblom

De flesta människor föds med 24 revben. En del människor har fler. Det extra revbenet kallas ett cervikalt revben. Andra har färre.

 

För att få en uppfattning om hur många som hade ovanligt många revben, genomförde forskare en studie på 188 gravida kvinnor, som var och en bar på ett foster. Studien visade att 92 % av fostren hade normalt antal revben, 5,3 % hade färre och 2,7 % hade fler. 

Hur många revben har en kvinna vs man?

Tanken att män har färre revben än kvinnor är utbredd men felaktig. Kanske härrör den från den bibliska berättelsen att Eva skapades av ett av Adams revben. Både män och kvinnor har normalt 24 revben.

Hur många revben har man på varje sida?

Revbenen är symmetriskt fördelade, vilket betyder att man normalt har 12 revben på var sida.

 

Det finns också 12 kotor i ryggraden som är bröstkotor och som hör till bröstkorgen. Revbenen fäster i dessa. Andra änden av de sju översta paren revben fäster i bröstbenet med hjälp av revbensbrosk. Dessa sju par kallas sanna revben. De tre paren nedanför kallas falska revben och är fästa i revbenen som sitter ovanför dem.

 

De två par som är längst ned fäster inte alls på framsidan av kroppen. En del muskler som behövs för att man ska kunna andas fäster också i bröstkorgen.

Bröstkorgen och dess revben skyddar de inre organen

Revben hos människan är platta ben som utgör en del av bröstkorgen som skyddar inre organ. Det är inte bara människans skelett som är uppbyggt på detta sätt. Alla ryggradsdjur har nämligen revben.

 

Så hur många revben har man om man är gris? Faktum är att grisar kan ha så mycket som upp till 17 par revben, beroende på ras. Det blir mycket revbensspjäll för oss människor att sätta tänderna i!

Related Posts