Hem » Grodan Boll, Kalle Stropp och deras vänner
film

Grodan Boll, Kalle Stropp och deras vänner

by Jens Engblom

Bromma, tidigt 60-tal. I ett rum med randiga tapeter sitter en liten flicka som sparat ihop till en egen skivspelare. I en låda med ep-skivor har hon flera skivor med berättelser om Kalle Stropp och Grodan Boll som snurrar på skivtallriken om och om igen… och i vuxen ålder kommer hon att minnas varenda replik och varenda liten trudelutt från skivorna. 

Snabba fakta om Grodan Boll:

Thomas Funck Var upphovsman till Grodan Boll. Han gjorde alla rösterna, spelade all musik och skapade alla ljudeffekter på inspelningarna. 
Grodan Boll En härligt frejdig groda som aldrig har slut på idéer och friska upptåg
Kalle Stropp En gräshoppa som är lätt pedantisk och mycket mer orolig än sin kompis Grodan Boll
Plåt-Niklas En uppfinningsrik och ganska klumpig robotgubbe som också är en av Grodan Bolls polare

Av en händelse ser jag ett klipp på Youtube från Grodan Boll och Kalle Stropp och plötsligen kommer en massa minnen drösande över mig. Här är de ju, alla de roliga figurerna jag minns, alla knasiga sånger och knäppa historier! Vem hade jag varit utan Grodan Boll? 

Thomas Funck – pappa till Grodan Boll

I slutet av 50-talet experimenterade Thomas Funck med ljud, musik och röster för att skapa berättelserna om Kalle Stropp, Grodan Boll och deras vänner. Han var långt före sin tid och med ett sällsamt lekhumör och massor av kreativitet skapade han oförglömliga sagor för ungar. När jag lyssnar till dem idag slås jag av hur otroligt väl berättelserna åldrats, faktiskt roligare och bättre än det mesta som serveras till barn idag. 

En röst-ekvilibrist till upphovsman!

I rollgalleriet finns förutom Grodan Boll och Kalle Stropp även Plåt-Niklas, Hönan, Räven och Papegojan. Dessutom dyker det upp ett överflöd av olika figurer, alla med sin högst egna karaktär. Sotisar och Sorkar samsas med Braxenpankan, Piggelin och Fillipin och ingen låter som någon annan. Robotgubben Plåt-Niklas fick en del av sina speciella ljudeffekter från en nagelfil i metall som Thomas Funck laborerade med i inspelningsstudion! Berättelserna är underfundiga, sanslösa, fulla med finurligheter och alla rösterna samspelar på ett mästerligt sätt.

I slutet av 50-talet gjordes en film med det härliga gänget och då blev det skådespelare som hoppade i de märkligaste kostymer för att förkroppsliga berättelserna. Men fortfarande var det Thomas Funck som gjorde alla rösterna, utan honom blev det liksom ingen Grodan Boll. Filmen blev smått ikonisk och vi var många som var små på den tiden som inte kunde få nog av den!

Grodan Boll som terapeut

Att man kan bli så arg så man nästan spricker men att det faktiskt går att släppa ut ilska på ett konstruktivt vis vet Grodan Boll. När Grodan Boll blir arg är det på ett bra sätt och när man som barn förstår att man kan behöva skrika av sig, utan att det är farligt, så har man fått vettiga verktyg för många situationer i livet. Om man inte har ett vettigt utlopp klistrar ilskan fast på insidan, tänk vad bra att förstå det! Friskvård à la Funck …

Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr

Figurerna är som klippta och skurna för att kunna göra animerad film och det skedde mycket riktigt 1987 då Jan Gissberg regisserade filmen “Kalle Stropp och Grodan Boll räddar Hönan”, självklart med Thomas Funck som röst till figurerna. 1991 kom uppföljaren “Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr” vilken fick hederspris vid filmfestivalen i Cannes och regissören Jan Gissberg belönades med en Guldbagge. Hela filmen går att se på Youtube. Men för min egen högst nostalgiska del vill jag hellre förorda ljudinspelningarna från skivorna, de kan man också hitta på nätet. Det finns nog inte en enda unge som inte skulle gilla dem! 

Mera Kalle Stropp & Grodan Boll

Om du nu inte kan få nog av Thomas Funcks härliga berättelser kan du gå till biblioteket. Där kan du fråga efter någon av följande titlar, de finns antingen som bok eller för lyssning:

Och mina egna ungar, hur många gånger har vi inte bubblat i badkaret på samma sätt som Grodan Boll och tillsammans sjungit Braxenpankans sång: “Jag är en Braxenpanka ifrån Härnösand…brrraa-brtt-brrt, brrraaa-brrt-brrt”… Eller sjungit Kalle Stropps födelsedagssång på någon födelsedag? 

Tack Thomas Funck, du förgyllde min barndom. Vilket geni!

Related Posts