Hem » Christopher O’Neill lämnar ingen oberörd
ENTREPRENEUR1

Christopher O’Neill lämnar ingen oberörd

by Jens Engblom

Kunglighet och börshaj? Christopher, eller Chris, O’Neill väcker starka känslor och får människor att känna både glädje, avsmak och avund. Sedan han gifte sig med den yngsta prinsessan i familjen Bernadotte har inte livet blivit sig likt för någon av dem. Att han skulle bli föremål för skvallerpressens tabloider visste han nog, men inte att de skulle framställa honom som en rökande buffel …

Snabbfakta om Christopher O’Neill:

Ursprung? USA på pappans sida, dubbelt brittiskt och amerikanskt medborgarskap då han växte upp i London. Mamman är född i ett europeiskt land.
Barn? Tre stycken vid namn prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.
Syskon? Fem halvsystrar, tre av dem från pappans sida, bland dessa Stefanie O’Neill.
Ålder? 48 år.

Christopher O’Neill – en välutbildad entreprenör

Christopher O’Neill växte upp i London, där han också skänktes en gedigen utbildning. I staden gick Chris på de bästa skolorna, exempelvis grundskolan Eaton House, som tillhör ”the Eaton House Group of Schools”, som är en samling anrika privatskolor med gott renommé. Sedan gick han vidare till Westminster Under School och internatskola i Sankt Gallen i Schweiz.

Chris skulle senare avlägga en kandidatexamen i internationella relationer vid Boston University och som grädde på moset har han en masterexamen i business administration från Colombia University i New York. Sedan examen har han arbetat inom finansbranschen, främst som entreprenör där han startat och drivit egna företag, samt som investerare.

Christopher O’Neill – ödmjuk make

Det var i New York 2010 som Chris mötte kvinnan som skulle förändra hans öde för alltid: Madeleine Bernadotte, prinsessa av Sverige. Han fick henne att skratta igen efter en svår separation. I intervjuer har hon benämnt Chris sin själsfrände och berömt honom för hans stora hjärta. I en officiell förlovningsvideo visades en förälskad Madeleine intill sin nya fästman, denna avslutades med att prinsessan sa ordet ”tihi” vilket blev bevingat.

Efter ett fullskaligt prinsessbröllop i Storkyrkan i Stockholm 2013 där gräddan av de europeiska ländernas kungligheter närvarade, så bestämde sig Chris för att avsäga sig alla kungliga titlar. Han hade arbetat hårt med att bygga upp sin affärsverksamhet och ansåg att det var att ge avkall på sin karriär att bli prins och inte kunna arbeta inom finansvärlden, något som kungahuset respekterade. Han fick dock en officiell titel som är ”herr Christopher O’Neill”.

Christopher O’Neill – familj förr och nu

Chris verkar ha ärvt sitt sinne för affärer av sin pappa Paul O’Neill som var investmentbankir och finansman. Tragiskt nog gick han bort i december 2004. Mamman Eva Maria O’Neill är en färgstark karaktär som i media framställs som något av ett ”societetslejon” som gift och skilt sig fyra gånger. Chris barndom präglades av att vara sina föräldrars ende son, samt att vara omgiven av starka kvinnor. Familjen bekänner sig till den katolska tron.

Strax efter prinsessan Madeleine och Chris bröllop aviserade de ankomsten av sitt första barn: prinsessan Leonore, som föddes 2014. Året därpå kom prins Nicolas och ytterligare tre år senare prinsessan Adrienne. Chris ses ofta med barnen på olika bilder och familjen tillbringar vissa högtider i Sverige, särskilt då på kungafamiljens sommarställe Solliden på Öland under somrarna där barnen kan leka med sina kusiner. 2018 flyttade trebarnsfamiljen till Florida.

Christopher O’Neill och kontroverserna

Saker som media har använt för att försöka ändra bilden av Chris:

I media har det ibland framställts som att Chris är något av en ”buse”, en oslipad diamant som bara bryr sig om pengar och missköter sina företag och sin hälsa. Detta är ett vanligt narrativ i skvallerpressen. När en person av lägre börd gifter in sig i kungahusen nagelfars ofta deras motiv och vandel för att uppnå dramatisk effekt. 

Chris har medgett att han är en känslomänniska som följer sitt hjärta, till exempel den gången han gav fingret åt en paparazzifotograf. Vi får se om framtidens bild av Chris är en i klassisk smoking istället för en med cigaretten i hand!

Related Posts