Hem » E-Type är evigt aktuell
E TYPE2

E-Type är evigt aktuell

by Jens Engblom

Det spelar ingen roll om man gillar eurodisco eller inte – alla har någon form av relation till artisten E-Type. I trettio år har han regerat på den svenska dance-scenen och han fortsätter att vara populär hos såväl gammal som ung.

Några snabba fakta om E-Type

Riktigt namn Martin Eriksson
Artistnamn E-Type
Född 1965
Aktuell med Ska äntligen bli pappa

Namnet tog han från en Jaguar E-type

Det var en bil som gav E-Type hans artistnamn, närmare bestämt en Jaguar E-type. Artisten föddes som Martin Eriksson men för att stå ut från mängden tog Martin E-Type som artistnamn. Namnet satte sig fort och han kom att bli populär på dansställena redan under tidigt 90-tal. 1994 släppte E-Type “Set the world on fire” och succén var ett faktum. På scenen skapades show tillsammans med E-Types dansare. Refrängerna sjöngs av kvinnan med guldstrupen, Nanna Hedin, och E-Type stod för en snabb rap med elektroniskt sound. 

Detta var något publiken inte stött på förut och konceptet låg helt rätt i tiden. Med tiden kom singel efter singel att bli flitigt spelade på radio, så som:

Rampljuset var dock inte helt obekant för E-Type innan hans musikaliska bana tog fart. E-Types pappa var känd för svenskarna som programledare för det populära vetenskapsprogrammet Vetenskapens värld. Pappan, vid namn Bo G. Eriksson, var i grunden filosofie magister i historia och litteraturhistoria och byggde hela sin karriär på sitt brinnande intresse för historia och vetenskap. 

Så blev E-Type en äkta viking

Intresset för historia överförde E-Types pappa på sin son och för E-Type var det främst vikingar som kom att bli extra intressanta. E-Type blev faktiskt så intresserad av vikingar att han valde att starta en restaurang på temat. Restaurangen, som fick namnet Aifur, kom att placeras i Gamla Stan i Stockholm. Ordet Aifur betyder “den alltid våldsamma” och kommer från ett legendariskt vikingaskepp. Inne på Aifur andas miljön vikingatid och även menyn är inspirerad av 1100-talet. Att besöka Aifur är med andra ord en upplevelse som verkligen tilltalar hela familjen. För att ytterligare spä på känslan av att träda in i vikingatiden är personalen på Aifur tidsenligt klädda och istället för småbord får besökarna slå sig ner vid rejäla långbord och äta i grupp – precis så som man gjorde under vikingatiden.

Att öppna vikingarestaurang är inte det enda E-Types stora intresse fått honom att göra. E-Type har även tagit fram en guide till Birka, den gamla vikingastaden på Björkö i Mälaren. Med sitt stora kunnande har E-Type satt lite extra stjärnglans på Birka och tipsar på deras hemsida om hur man kan uppleva vikingastaden på allra bästa sätt. I E-Types guide kan man läsa tips om att man bör boka en guidad tur i Birka samt bara ta in platsen som den är och koppla av när man besöker den.

Då blir E-Type äntligen pappa

I många år har E-Types högsta dröm varit att bilda familj. Otaliga gånger har han frikostigt berättat i intervjuer hur innerligt han önskar sig barn och fru. Många blev därför extra lyckliga av att höra att E-Type hittat en ny partner. 2022 slog nyheten om att E-Type skaffat flickvän ner som en bomb. Den lyckliga visade sig vara ingen mindre än Melinda Jacobs – kvinnan som blev känd för hela Sverige som fostermamma till ”Lilla hjärtat”. Melinda, som både har biologiska barn och fosterbarn berättade, genom sina sociala kanaler, att hon förälskat sig i den något äldre eurodiscokungen E-Type. Till Storytel awards kom paret hand i hand.

Så äntligen, vid en ålder av 56 år, fick E-Type tillkännage att han ska bli pappa. Med en snygg bild på Melinda i baksätet på en turkos cabriolet, med E-Type vid ratten, visades gravidmagen upp och E-Type själv var snabb att berätta för media hur enormt efterlängtad denna graviditet är. Barnet är planerat i början av januari 2023. Melinda Jacobs har sedan tidigare tre döttrar; Savannah, Vanessa och Vendela. I Melindas hem bor även två fosterbarn på heltid. För E-Type blir detta en bra omställning men självklart hoppas hans publik att han äntligen, även privat, får utbrista i sin egen kända textrad: ”this is the way I want to live”.

Related Posts