Hem » Carolina Falkholt – en kreativ “grafittadrottning”
grafitti

Carolina Falkholt – en kreativ “grafittadrottning”

by Jens Engblom

Carolina Falkholt är en ung kvinna från Göteborg som valt att gå sin egen väg i sitt kreativa uttryck när det gäller konst, graffiti och musik. Hon provocerar ofta i ord och bild genom att uttrycka sexualitet på olika sätt och det har tagits emot med blandad entusiasm från etablissemanget.

Vem? Carolina Falkholt – konstnär, graffitimålare och musiker
Ålder? Född 4 mars 1977
Verksam i? Göteborg
Pseudonym Blue

Carolina Falkholt – Flickan som gick sin egen väg.

Carolina föddes 4 mars 1977 i Dals Långed, Dalsland. Hon är dotter till krögarparet Carin och Christer Falkholt och redan som liten uppfattades hon av sin omgivning som en flicka som gick sin egen väg. Hon tillbringade mycket tid med sina hästar och valde så småningom att börja på ett elitgymnasium med hästinriktning för att odla sitt hästintresse, men det var där hon hittade graffitin och fann ett språk. Carolina började måla graffiti under pseudonymen Blue, denna pseudonym använder hon fortfarande. Här myntades också uttrycket “grafitta”, ett uttryck som mamma Carin använde när hon frågade sin dotter om hon skulle ut och måla, ut och “grafitta”. Det här är ett uttryck Carolina själv valt att använda för sin graffitimålning i vuxen ålder för att visa att hon har kommandot över sin sexualitet och ordet fitta.

Carolina Falkholt – New York

I mitten på 1990-talet flyttade Carolina till New York. Knappt 20 år ung tar hon sig fram som graffitimålare och som enda svensk blir hon medlem av “The Fantastic Partners” och “Hardcore Chics”. Hon målar här tillsammans med de kända graffitimålarna Sento och Lady Pink. Omkring år 2000 var Carolina en av Sveriges mest kända internationella graffitimålare. Hon hade under den här tiden flera konstprojekt på gång ute i världen till exempel i Kairo, Murmansk och Albanien. Efter 4 år på andra sidan Atlanten flyttade Carolina hem igen och bosatte sig i Göteborg. Här driver hon idag sin egen studio som hon själv kallar en “urban mötesplats”.

Carolina Falkholt – producerar och provocerar

När man läser om Carolina är den gemensamma nämnaren i mycket av det som går att hitta, att detta handlar om en kvinna som valt att gå sin egen väg i sitt uttryck oavsett om det gäller graffitin, konsten eller musiken. En av hennes stora drivkrafter i hennes många gånger sexuellt provokativa skapande är att väcka diskussion om könsidentitet. Hon vill också ha konst som väcker debatt kring kroppar, sexualitet och hur samhället idag ser ut. Det här har väckt mycket starka känslor. Några av Carolinas mest provocerande konstverk är:

Carolina Falkholt – en annan sida

Carolina har även gjort flera stora konstverk som inte alls har väckt samma starka reaktioner utan räknas som mer rumsrena av samhället. Till exempel valde Ikea 2015 att ge ut en specialdesignad konstkollektion med snoppar och snippor av Carolina. 2013 målade hon en stor målning på en husvägg i anslutning till “skvallertorget” i Avesta som hon kallar för “Brandvägg”. 2006 gjorde Carolina en väggmålning på Friggagatan i Göteborg som inte heller den väckte uppståndelse. Även väggmålningar från 2010 i Mariestad har gått under radarn gällande provokativt innehåll.

Carolina Falkholt – affärskvinnan

Om man vill köpa konst av Carolina finns det alla möjligheter till detta. Hennes konstverk finns att beskåda och inhandla på flera gallerier runt om i landet, till exempel på galleri Artworks eller på CFHILL. Det går även att köpa hennes verk som print på papper på Artsy. Om man vill komma i kontakt med Carolina finns hon på både Facebook och Instagram och hon har sin studio på Oskarsgatan 6A i Göteborg.

Carolina Falkholt – mamman

2003 läggs ännu en roll till i Carolinas livsdokument. Hon får barn. När hennes dotter Sol föds väcks en glädje över moderskapet och livet får andra värden och ännu djupare mening. Helt plötsligt finns en person till som är beroende av vilka val Carolina gör och av vilken förebild hon vill vara. Sol har också mammas hästintresse och hennes högsta dröm är att flytta till Dalsland och ha ridhästar där. Carolina kan sträcka sig så långt som till att skaffa en liten röd stuga som sommarstuga i hennes barndoms trakter, men vill inte lämna sitt storstadsliv permanent.

Related Posts