Hem » Hur många kalorier ska jag äta?
Weight

Hur många kalorier ska jag äta?

by Jens Engblom

Om du vill behålla vikten ska du äta lika många kalorier som du gör av med. En person förbränner i snitt 2100 kcal (kilo-kalorier) per dag som medelålders kvinna, och 2600 kcal/dag som medelålders man. Fyller man på med lika många kalorier kan man räkna med att man orkar vara aktiv under dagen och varken ökar eller minskar i vikt. 

Hur många kalorier behöver jag för att öka i vikt?

En vanlig fråga bland aktiva inom styrkesport är: Hur många kalorier jag ska äta för att bygga muskler? Kalorier är energienheten, de behövs framför allt för orken. Musklerna byggs upp av byggstenar, protein. 

Vill man få stora muskler måste man alltså äta mycket helt enkelt för att orka träna, och sedan lägga till mycket protein i dieten så musklerna har något att byggas upp av. Som riktlinje behöver en aktiv medelålders man cirka 3000 kcal/dag och en aktiv medelålders kvinna 2400 kcal/dag. 

Hur många kalorier ska jag äta för att gå ner i vikt?

För att gå ner i vikt måste man äta färre kcal/dag än vad man förbränner. Men det behöver också vara hållbart över tid. Att svälta sig hårt över en kort tid gör att man mår dåligt och inte kommer att kunna fortsätta dieten i framtiden. En bra diet är en diet som man kan hålla över lång tid. 

Man kan också se till att man förbränner fler kalorier varje dag genom promenader och träning. En aktiv person kan förbränna 600-700 kcal/dag mer än en inaktiv person. Enligt livsmedelsverket motsvarar det ungefär en portion med lax, potatis, sås och tillbehör. 

Hur räknar jag ut hur många kalorier jag ska äta?

Det är svårt att hitta ett exakt mått för kaloriförbränning eftersom det varierar så mycket mellan personer. Med åldern går kaloriförbränningen långsamt ned i takt med att ämnesomsättningen – metabolismen – avtar. Aktiva personer förbränner fler kalorier genom att träna, men kan samtidigt få en lägre basmetabolism som gör att de ändå inte behöver trycka i sig enorma mängder mat. 

Det viktigaste måttet för hur många kalorier man ska äta under en dag är nog snarast välmåendet. Mår man bra av sin kosthållning ska man fortsätta med den. Mår man inte bra kan det vara kosten, och det kan vara bra att testa lite olika varianter och se om det blir bättre.