Lennix – Omdömen & Tester

Välkommmen till Lennix! Här finner du recensioner, tester och omdömen – skrivna av vår redaktion. Du finner även lite andra typer av inlägg där vi mer på djupet förklarar vissa fenomen. Tanken med den här webbplatsen är helt enkelt att hjälpa alla konsumenter genom övergripande och lättbegripliga tester! Scrolla ned för att se våra senaste inlägg.

Läs våra senaste inlägg:

24 timmar i Stockholm: En guide till de bästa upplevelserna

Stockholm är en fantastisk stad med något för alla. Oavsett om du vill utforska historia och kultur eller bara njuta av den naturliga skönheten har Stockholm något att erbjuda. I den här guiden lyfter vi fram några av de bästa upplevelserna som staden har att erbjuda. Så oavsett om du har en hel dag eller bara några timmar på dig, se till att kolla in dessa sevärdheter som du måste se!

Vart kan jag ta del av vilka upplevelser Stockholm har att erbjuda?

Det bästa sättet att få information om de upplevelser som Stockholm har att erbjuda är att besöka stadens officiella webbplats, https://start.stockholm/uppleva-gora/. Här kan du hitta information om alla olika attraktioner, aktiviteter och evenemang som äger rum i staden. Du kan också köpa biljetter till vissa av upplevelserna online, detta kan du bland annat göra på https://upplevelserstockholm.com.

Vad är upplevelser?

Upplevelser är det bästa sättet att skapa bestående minnen och Stockholm har gott om dem. Från museer och rundturer till utomhusaktiviteter, det finns något för alla. Här är bara några av våra favoritupplevelser i staden:

-Besök Vasamuseet: Det här museet är hemvist för världens enda intakta 1600-talsskepp, Vasa. Museet erbjuder en unik inblick i svensk historia och kultur.

-Utforska Gamla Stan: Detta är Stockholms gamla stad och den är full av smala gator, charmiga butiker och historiska byggnader. Se till att besöka Storkyrkan, den äldsta kyrkan i Stockholm.

-Ta en båttur: En båttur är ett utmärkt sätt att se Stockholm från ett annat perspektiv. Det finns många olika båtturer att välja mellan, så du kan hitta en som passar dina intressen.

-Besök ABBA-museet: Det här museet är tillägnat det ikoniska svenska bandet ABBA. Museet är interaktivt och erbjuder ett roligt sätt att lära sig om bandet och deras musik.

-Gå på en rundvandring: Det finns många olika rundvandringar i Stockholm. Detta är ett utmärkt sätt att utforska staden i din egen takt och lära dig om dess historia och kultur.

Upplevelser Stockholm för två

Stockholm är den perfekta staden för en romantisk resa. Det finns många olika upplevelser att ta del av tillsammans, till exempel:

-Ta en tur med häst och vagn genom staden: Detta är ett utmärkt sätt att se Stockholm med stil.

-Ha en picknick i en av stadens parker: Det finns många vackra parker i Stockholm, så ni hittar säkert en som ni båda älskar.

-Besök Skansen: Detta är ett friluftsmuseum som ger dig en inblick i Sveriges förflutna. Det är också hemvist för några bedårande djur, vilket gör det till den perfekta platsen för djurälskare.

-Utforska Gamla Stan: Det här är Stockholms gamla stad och den är full av smala gator, charmiga butiker och historiska byggnader. Se till att besöka Storkyrkan, den äldsta kyrkan i Stockholm.

Roliga upplevelser Stockholm

Stockholm är en fantastisk stad för familjer. Det finns många olika upplevelser att ta del av tillsammans, t.ex:

-Besök Junibacken: Detta är ett museum som ägnar sig åt svensk barnlitteratur. Här finns också en inomhuslekplats, vilket gör det till den perfekta platsen för barnen att släppa loss lite ånga.

-Gå på en rundvandring: Det finns många olika rundvandringar i Stockholm. Detta är ett utmärkt sätt att utforska staden i din egen takt och lära dig om dess historia och kultur. Dessutom är det ett bra sätt att bränna lite energi för barnen!

Gröna Lund

Detta är en nöjespark i Stockholm som har funnits sedan 1883. Parken har ett brett utbud av åkattraktioner, från spänningsattraktioner till familjevänliga åkattraktioner. Det finns också en konsertlokal där du kan se några av Sveriges främsta band och artister uppträda.

Passa på att ta in på hotell i Stockholm

Många hotell i Stockholm erbjuder upplevelsepaket som innehåller biljetter till några av stadens bästa upplevelser. Detta är ett utmärkt sätt att spara pengar och få ut det mesta av din tid i staden. Se till att kontrollera med ditt hotell innan du bokar några upplevelser, eftersom de kanske kan ge dig rabatt.

Bra restauranger i Stockholm

Om du är ute efter en god måltid har Stockholm många bra restauranger att välja mellan. Här är några av våra favoriter:

-Restaurang Råkultur: Den här restaurangen är känd för sina svenska skaldjur.

-Meatballs for the People: Som namnet antyder är den här restaurangen specialiserad på köttbullar. De har ett brett utbud av olika smaker att välja mellan, så det finns något för alla.

-Göken Matbar: Det här är en Michelinstjärnig restaurang som erbjuder en modern tolkning av det svenska köket.

-Eriks Deli: Denna deli är perfekt om du letar efter en snabb och enkel måltid. De erbjuder smörgåsar, sallader och soppor.

Restaurang Frantzén i Stockholm

Detta är en Michelin-stjärnig restaurang som erbjuder en modern tolkning av det svenska köket. Menyn ändras efter säsong, så det finns alltid något nytt att prova.

Om du letar efter en oförglömlig matupplevelse är Restaurant Frantzén det perfekta valet.

Konserter i Stockholm sommaren 2022

Sommaren 2022 ser ut att bli en fantastisk tid för musikälskare. Många toppband och artister är planerade att uppträda i Stockholm, så se till att kolla konsertschemat innan du bokar din resa. Några av de artister som är planerade att uppträda är bland annat:

-Justin Bieber

-Taylor Swift

-Ed Sheeran

– Kendrick Lamar

– Bruno Mars

– Katy Perry

Vad kan man göra på kvällen i Stockholm?

Stockholm är en fantastisk stad för nattliv. Det finns många olika barer och klubbar att välja mellan, så du kan säkert hitta en som passar din smak. Om du letar efter något lite annorlunda finns det också många teatrar och museer som erbjuder kvällsevenemang.

Det var allt för vår guide till de bästa upplevelserna i Stockholm! Vi hoppas att du får en fantastisk tid i staden. Kom ihåg att om du behöver hjälp med att boka upplevelser eller hitta bra restauranger kan du alltid kika in; https://upplevelserstockholm.com/. De kommer mer än gärna att hjälpa dig.

Låna på ett smart sätt

Låna smart gör du när du lånar på ett sätt som gör det möjligt för dig att betala tillbaka lånet i tid. Inte lånar mer än du behöver och ser till att du har en återbetalningsplan. Lånar pengar med omsorg och se till att du gör det på ett sätt som passar just din ekonomi.

Låna smart innebär också att du tar hänsyn till hur mycket du kan låna utan att det påverkar din ekonomi negativt. Lånar du mer än vad du har råd med kan det leda till betalningsproblem och skuldkris.

Hur hittar man det bästa lånet just för mig?

Det finns många olika lån att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilket som är det bästa för just dig. Det finns dock några saker du kan tänka på när du väljer ett lån, såsom räntan, återbetalningstiden och eventuella avgifter. Räntan är den summa pengar du betalar för att låna pengar, och ju högre ränta desto dyrare blir det att låna. Återbetalningstiden är hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet, och ju kortare tid desto bättre. Avgifter är extra kostnader som tillkommer när du tar ett lån, såsom uppläggningsavgift eller aviavgift. Ju fler avgifter desto dyrare blir det att ta ett lån, så se alltid till att jämföra olika banker innan du väljer ett lån. Så att hitta ett lån med lägst ränta tar kanske tid, men det kommer hjälpa dig att spara pengar.


Det finns massor av olika banker och långivare att välja mellan när man ska ta ett lån. Och det kan verkligen vara svårt att veta vilket lån som är bäst för just dig. 

Men det bästa du kan göra är att ta den tid du behöver och sätta dig ner i lugn och ro med en god kopp kaffe för att analysera på bästa sätt vilket som kan passa dig och din ekonomi bäst. Många har märkt att när man gör det på det sättet blir resultatet det bästa och lånet kommer verkligen fylla den funktion som du vill och önskar.

 

Tips på hur du kan spara pengar när du tar ett lån

Det finns flera sätt att spara pengar när du tar ett lån. Ett tips är att välja en lång löptid, detta innebär att du betalar mindre i ränta under lånets gång. Ett annat tips är att välja en avbetalningsplan med förfallodagen i slutet av månaden, då slipper du betala extra ränta på de pengar du redan har betalat in. Du kan också välja att amortera mer än vad som krävs per månad, detta minskar din totala skuld och du betalar dina lån snabbare.

När du tar ett lån är det viktigt att du tänker på hur du ska betala tillbaka det. Många gånger kan det vara svårt att följa en budget, men det är viktigt att du försöker. Att ha en budget innebär att du planerar hur mycket pengar du har tillgängligt för att betala tillbaka ditt lån och andra räkningar. Det är också viktigt att du inte tar ett nytt lån medan du redan har ett annat obetalt, detta kan leda till skuldsättning och mer ekonomiska problem.

Vad är lån med lägsta räntan?

Det finns många olika lån med låg ränta, och det är ofta en bra idé att jämföra olika erbjudanden innan man väljer ett lån. Det finns flera saker som man ska tänka på när man väljer ett lån, och det är viktigt att man hittar ett lån som passar ens egna behov. Man ska titta på hur mycket pengar man behöver låna, hur lång tid man har pengarna till förfogande och vilken ränta det är på det aktuella lånet. Det är alltid en bra idé att jämföra flera olika erbjudanden innan man väljer ett specifikt lån, och det finns många olika sätt att göra detta. Man kan använda sig av internet, prata med banken eller andra finansiella institutioner eller be någon i familjen eller bland vännerna om råd.


 

Det finns många olika sätt att låna pengar, men det är inte alltid det smartaste valet. Därför rekommenderar vi att du alltid läser på ordentligt innan du tar ett lån, för att se till att du får bästa möjliga villkor. Vad har du för erfarenheter av att låna pengar?

En del personer kanske har hört mycket skräckhistorier om folk som tar upp onödigt stora lån och sedan hamnar i ekonomiska problem. Därför är det viktigt och absolut nödvändigt att undvika att ta lån om man inte absolut behöver det. 

Men om det är så att du nu har kollat igenom din ekonomi, du vet att du kommer kunna betala av dina amorteringar och räntor så finns det ingen anledning att vara rädd för att du ska misslyckas. Tvärtom, ditt lån kommer vara till just den nyttan som du behöver och du kommer kunna vara lugn att din ekonomi fortsätter funka på ett bra sätt. 

Pernilla Wahlgren – Allt du behöver veta

En av våra mest älskade mediepersonligheter, Pernilla Nina Elisabeth Wahlgren föddes på julafton den 24 december 1967.

 • Ålder: 54 år
 • Längd på 1.56 m.

Pernilla kommer från Värmdö i Stockholm. Mellan åren 1993 och 2002 var hon gift med Emilio Ingrosso som hon har tre barn med. Pernilla skaffade ett barn till 2007 med sin dåvarande pojkvän Joachim Lennholm.

Pernillas olika roller under hennes år som artist innefattar: sångerska, skådespelerska programledare och radiopratare. Enligt en källa är Pernillasnet worth är uppskattat till hela 1,2 miljoner amerikanska dollar, vilket motsvarar ungefär 12,7 miljoner kronor.

De tidiga åren, där allting startade

Med ursprung från Småland, dotter till Hans Wahlgren och Christina Schollin, är Pernilla Wahlgren en av Sveriges mest älskade artister. Redan som ung fyraåring stod hon på scen tillsammans med sin mamma medverkade i TV-pjäsen Den längsta dagen. Då båda hennes föräldrar var skådespelare, kan vi anta att det föreföll sig naturligt för Pernilla att följa i deras fotspår.

Pernilla studerade musik på Adolf Fredriks musikskola och tog danslektioner hos Lasse Kühler. Som elvaåring år 1979 blev hon tilldelad titelrollen i den kända musikalen Annie på Folkteatern vid Östermalmstorg.

Andra teaterproduktioner och musikaler värda att nämna som Pernilla medverkat i är: Lilla Prinsen, Sound of Music, Pippi Långstrump, Karlsson på taket, Mio min Mio Snövit, Ringens hemlighet, Annie get your gun, Grease, Trollkarlen från Oz, Cats, Nils Karlsson pyssling och Bruden som visste för lite.

Melodifestivalen år 1985 när hon framträdde med sången Piccadilly circus, var språngbrädan som kastade ut henne i sin till synes ostoppbara karriär. Det här var den första gången det var prat om hennes kläder.

Utmärkelser och priser

Pernilla har blivit tilldelad Teaterpriset Guldmasken två gånger. Den första gången var år 1999 för Charleys tant på Intiman (hette tidigare Wallmans och ligger vid Odenplan i Stockholm). Andra gången var för sin roll i Kärlek & Lavemang på Fredriksteatern i Helsingborg i Skåne.

År 2004 mottog hon Ulla Billquist-stipendiet, en utmärkelse som delas ut av Folkets hus och Parker på årlig basis till “en begåvad ungdom inom teater, sång och musik.” Pernilla vann tillsammans med sin dotter Bianca Kristallen för bästa TV-personlighet år 2018.

2001 och 2002 pratades det om hennes kläder igen, eller i alla fall avsaknaden av dem när hon vek ut sig (poserade utan kläder) i tidningen Café. En av gångerna var i samband med att hon utsetts till Sveriges sexigaste kvinna.

Film och TV

Med en intensiv karriär i strålkastarljuset sedan 1985, är Pernilla Wahlgren och hennes familj kanske mest känd hos det svenska folket genom TV-serien Wahlgrens Värld. Det är en TV-serie som följer deras vardagsliv med allt vad det innebär. Det gå bra att titta på serien på Kanal 5 och Discovery+.

Pernilla Wahlgren Design – collection

Den 4 juli 2022 infann sig Pernilla på varuhuset Gekås i Ullared. Anledningen till att hon infann sig där var för att introducera sin nya vårkollektion som skett i samarbete med varuhuset. Under ett par timmar kunde glada besökare träffa henne i egen hög person.

Masked singer

Pernilla är en av panelexperterna i TV4:as underhållsprogram Masked Singer. Under programmets gång ska de gissa på vilken sångare som gömmer sig bakom masken. I ett avsnitt kom en mycket egendomlig godisautomat ut. Flertalet av panelmedlemmarna trodde att det var skådespelaren Adam Pålsson som gömde sig där under.

Det visade sig dock inte alls stämma då det var Youtubern Daniel Norberg som gömde sig under masken. I ett annat avsnitt gissade panelen att det var Kenny Bräck som gömde sig under masken. Det visade sig dock vara Anders Bagge som innan avslöjandet, gav juryn en ledtråd att han var släkt med en av jurymedlemmarna. Pernilla i detta fall, men hon lyckades inte gissa rätt.

Vid avslöjandet fäller hon istället en otrevlig kommentar. Den handlade om att Anders snarare var buksvåger med hennes ene bror mer än något annat.

Pernilla Wahlgren har hybris

Detta är en kritikerrosad föreställning som gick av stapeln den 23 januari 2020 och hittills har sålt över 150 000 biljetter landet över. Showen är fylld av humor, musik, sketcher och parodier i ett friskt och underhållande tempo.

Biljetterna har sålt ut i många städer under sommaren och sensommaren. Dock finns det fortfarande biljetter kvar för den som vill se showen i september och framåt.

Wahlgrens värld

Här kan vi följa med Pernilla när hon flyttar ut ur det gröna huset och in i sitt ny lyxiga hus på Lidingö som hon själv har ritat. Gällande försäljningen av sitt förra hem, har Pernilla uttryckt en viss ånger eftersom hon i efterhand insåg att hon kunde tjänat mer på det om hon inte sålt det så snart.

Vi får även träffa Pernillas nye kille Christian Bauer. Pernilla framstår lite som en nykär tonåring när hon i ett avsnitt talar om att smyga in honom på hotellrummet där de befinner sig i ett avsnitt av TV-serien.

Wahlgren & Wistam

I en intervju med Expressen berättar Sofia Wistam om sin stundtals upplevda frustration att arbeta tillsammans med Pernilla. Sofia menar att Pernilla många gånger är ett yrväder. Hon bidrar med en högt underhållningsvärde, absolut, men att det är frustrerande när Pernilla kommer för sent, ska blogga eller sätta sig på Insta mitt under sändning. Trots att de är mycket olika är det inte någon tvekan om att podcasten är en succé.

Blogg och sociala medier

Sedan år 2015 har hon en podd tillsammans med Sofia Wistam som heter Wahlgren & Wistam. Idéen till podcasten kommer initialt från Sofia Wistams make, efter det att hon uttryckt missnöje över att bara beroende av en TV-kanal.

Som att det inte vore nog med TV-serier, shower och allt vad ett kändisskap innebär, lyckas Pernilla även ha tid för en blogg och sociala medier som bland annat Instagram. Du ser henne i nästan alla tidningar, hennes blogg, i TV-rutan, du kan skratta åt hennes fånigheter i podcasten och läsa skvaller om henne på forum som Flashback.

Varför åkte Daniel hem från Robinson?

Tv-profilen åkte hem från inspelningen då han är gripen för narkotikatransport.

Daniel Granlund valde att själv lämna inspelningen av “personliga skäl”. Samtidigt var TV4 inte medvetna om misstankarna mot deltagaren. Daniels lag och resten av deltagarna fick reda på detta via ett brev som programledaren Anders Öfvergård under avsnittet läser upp för gruppen. Detta kom mycket oväntat för tittarna, som tror att Daniel hade kunnat vinna Robinson.

Så varför åkte Daniel hem från Robinson?

Daniel är gripen med 1,5 kilo cannabis i en ryggsäck. Granlund greps i en rutinkontroll i december 2020 då en narkotikahund markerade mot Daniels ryggsäck. Daniel erkänner brottet och säger i rättegången att han trodde det var industrihampa och inte marijuana som han transporterade. Granlund vill inte berätta vem han fått uppdraget av eller vem han skulle transportera knarket till. Den slutgiltiga domen är åtta månaders fängelse för transport samt innehav av narkotika.

Varför äter vi semlor?

Fettisdagen håller många människor runtom Sverige kärt. Tisdagen i februari då folk antingen flockas runt närmsta bageri eller bestämmer sig för att baka själva. Oavsett metod så innebär fettisdagen också semlor. Men hur kommer det sig att vi äter semlor? I många andra länder finns det annat som folket gottar sig på under samma tisdag. Kort sagt äter vi semlor därför att:

 • Fettisdagen sker dagen innan fastan börjar
 • Vi äter semlor för att klara fastan
 • Det är en nordisk tradition som började redan för flera hundra år sedan

En mer detaljrik förklaring till: varför äter vi semlor?

Semlor, även kallade fastlagsbullar, är en nordisk tradition där vi 47 dagar före påsk äter en fet bulle för att klara av den 40-dagar långa fastan som följer. Det är en gammal tradition som började med att brödbullar gröptes ur och fylldes med smör och grädde. Sedan 1850 har mandelmassa bytt ut smöret och bullarna serverades med varm mjölk.

Avpixlat

Avpixlat startade som blogg av Sverigedemokraterna år 2011 och redan då var partiledaren Jimmie Åkesson involverad och gav stöttning. I den här bloggen delade de nyheter som var rasistiska, främlingsfientliga och högerextrema. De spred, enligt Aftonbladet, rasism, muslimhat och Aftonbladet hävdade också att de genom sina artiklar och blogginlägg attackerade privatpersoner med invandrarbakgrund.

I augusti 2017 raderades allt innehåll på Avpixlat och dess verksamhet gick i graven. En del av den redaktion som fanns med i Avpixlats stab, startade istället bloggen Samhällsnytt, samnytt .se, som sedan utvecklade sig till en tidning.

Utvecklades ytterligare

Samhällsnytt beskrivs som en högerextrem hemsida som delar allmänna nyheter. I deras tidning skriver de att de tar ett bredare journalistiskt grepp. De bevakar både det vardagliga som händer i vår värld och granskande reportage av filmer.

Tidningen, som är webbaserad, har inrikesnyheter och utrikesnyheter. De skriver om samtiden, kultur, vetenskap samt avslöjande reportage. Tidningen kan du läsa på din dator eller i din mobil, eftersom det finns en mobilversion i webbläsaren på din smartphone. Dock finns tidningen tyvärr inte som app men det finns en annan som heter PIM som samlar politiskt inkorrekt media, som är liknande Samhällsnytt. Liknande webbtidning som skriver om samma sorts nyheter är fria tider se.

Tidningens redaktion

Chefredaktör för tidningen är i dagsläget Simon Kristoffersson. Han har tidigare erfarenhet av att arbeta med försäljning men är numera utbildad journalist. Ansvarig utgivare är Mats Dagerlind. I deras redaktion ingår även andra och några av dem har en politisk beteckning och förespråkar det svenska partiet Sverigedemokraterna.

Vinklade artiklar

De har bland annat skrivit om tre personer som misshandlat andra och de nämner väldigt tydligt att dessa tre ingår i ett kriminellt gäng. Detta skedde i Borås och de alla tre dömdes i hovrätten för misshandel och grova olaga hot.

De har också skrivit om hur helgen startade väldigt dramatiskt på olika ställen i Sverige. Samhällsnytts artiklar fokuserar väldigt ofta på att nämna vilket ursprung personerna har som de skriver om.

I utrikesnyheterna kan du läsa om hur bönderna gör uppror i Nederländerna och hur deras protester växer i styrka. De granskar också andra nyhetssidor och nämner bland annat i en artikel att Aftonbladets opinionsundersökning är falsk.

En artikel om “Nytorgsmannen”

Samhällsnytt har skrivit om Andreas Holm och att han döms till fem års fängelse efter att ha utfört diverse brott. Dock får han straffrabatt eftersom han egentligen skulle bli dömd till 12 års fängelse. Han är inte tidigare känd hos polisen, vilket gör att han får ett kortare straff än tänkt. Andreas lider av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och det har i sin tur bidragit till att han haft svårt för att kontrollera sitt handlande och därmed får förkortat straff.

Artikel från Fria Tider

De har också återberättat en artikel från den motsvarande webbtidningen Fria Tider. I denna har de skrivit att försvarsmyndigheten sysslat med propaganda på engelska Wiki. Här framkommer det att försvarsmyndigheten använt sig av anonymt ip-nummer eftersom de varit på den utländska wikipedia-sidan.

Interaktion med läsare

Under varje artikel finns det möjlighet för webbtidningens läsare att dela med sig av åsikter gällande dess innehåll. Förutom det kan de diskutera artiklarna på Facebook där de också kan gå tillbaka till tidningens arkiv och diskutera gamla nyheter.

Hemsidans sökfunktion

I deras sökfunktion på hemsidan kan du söka efter specifika nyheter. Är det så att du önskar att läsa artiklar från Malmö kan du söka på detta. Söker du istället på Gotland kan du läsa artiklar härifrån.

Här finns bland annat en artikel som handlar om att ön bjuder nyanlända på gratis körkortsutbildning, att ungdomar hotat bussförare på Gotland. De har även exponerat Annika Strandhäll och påpekar att hon har tagit flyget till Gotland. Trots att hon anser att vi invånare bör flyga mindre.

De har dock inte skrivit någonting om arbogakvinnan i sina nyheter. Men har istället skrivit cirka 62 artiklar om papperslösa i både inrikes- och utrikesnyheterna.

PLUS-funktion

Samhällsnytt har också en PLUS-funktion som innebär att du som läsare kan få ta del av ytterligare artiklar av exklusiv sort. Genom att betala varje månad får du tillgång till en prenumeration utan bindningstid och den öppnar upp en helt annan värld av webbtidningen. När du är PLUS-kund kan du också få ta del av rabatter och erbjudanden från Samhällsnytts samarbetspartners.

Samhällsnytt som väcker åsikter

Man kan fråga sig hur hög trovärdighet artiklarna har och hur mycket de är vinklade. I forumet Flashback finns gedigna diskussioner som sträcker sig enda bak till 2007 då de bytte namn till Samhällsnytt. Tråden handlar om “Vad har hänt med avpixlat?” och det pratas om varför de bytte namn. En skribent menar på att de bytt namn för att de vill bli mer seriösa i sin journalistik medan en annan hävdar att artiklarna endast är vinklade till deras egna läsare som har samma politiska inriktning som den tidningen står för.

Motsätter sig samhällsnytt

Expo startade redan år 1995 av bland annat den kända författaren Stieg Larsson och han arbetade sedan år 1999 som chefredaktör för tidningen samt som VD för stiftelsen.

Redan under år 1972 började han att studera rasism och politisk extremism i skolan och efter detta arbetade han aktivt med dessa ämnen i sin journalistiska resa sedan början av år 1980.

Förutom detta har han även blivit känd för sina deckarhistorier som han delat med sig av och tidningen Expo lever kvar i hans minne och arbetar för precis samma saker som grundaren själv gjorde en gång i tiden.

Vad är Expo till för

Expo är en stiftelse som arbetar för en levande demokrati i vårt land. De ser till att varna invånare för organisationer som förespråkar rasism, extremism och annat som kan hota den demokratiska sidan.

Expo granskar och skriver artiklar om rasistiska grupper och nätverk. De har Nordens största arkiv med fakta om extremhögern. I detta arkiv finns propaganda i både tryckt och digital form. De brukar sammanställa rapporter och dela med sig av dessa till olika skolor, för att informera och att varna elever för vad de ska akta sig för.

De har också journalistiskt ansvar och de har en tidskrift som har samma namn som stiftelsen. Tidningen ges ut med fyra nummer per år och i denna skrivs det reportage om rasism i vårt land men även i utlandet. Deras hemsida innehåller också nyheter och de delar också med sig av sin journalistik på olika sociala medier.

På deras hemsida har de bland annat skrivit artiklar om Sverigedemokraterna och deras historia, att deras grundare har en bakgrund i nazistiska organisationer samt om olika terroristbrott. De gör också grävande reportage om olika ämnen samt skriver om andra politiska partier.

Försvarar det demokratiska samhället

Expo är mycket noggranna med att delge sina åsikter och att de arbetar för att försvara det demokratiska samhället mot rasism. De har värderingar som går ut på att ingen individ ska bli dömd på grund av vilket land de kommer ifrån eller vilken religiös tro de har. Expo arbetar aktivt med informationsdelning för att sprida kunskap och de anger också att de inte tar någon politisk ställning i sitt arbete, utan är neutrala.

Deras redaktion består av journalister, formgivare, fotografer, kommunikatörer, med mera. De lyfter också deras ideella medarbetare som de anser är mycket viktiga för deras arbete.

Så kommer du in i bettingvärlden

Om du gillar betting och vill komma in i bettingvärlden finns det några saker du bör tänka på. Först och främst måste du lära dig grunderna i betting. Det är viktigt att förstå hur oddsen fungerar, och hur man väljer rätt spelbolag. Det finns olika betting- och casinosajter där du kan hitta spel att satsa på, t ex https://betinia-casino.se/. På Betinia casino kan du hitta både casino och betting online. 

När du har lärt dig grunderna kan du börja titta på olika typer av bets. Du kan till exempel betta på sport, eller på politiska händelser. Det finns många olika saker du kan betta på, och det är upp till dig att välja vilket som intresserar dig mest.

När du har hittat något som intresserar dig är det dags att börja spela!

Lär dig grunderna i betting – vad är oddsen, speltyperna och terminologin?

Betting är ett spännande sätt att följa aktuella händelser, men det är viktigt att lära sig grunderna innan man börjar satsa. Oddsen, speltyperna och terminologin kan verka skrämmande, men med lite kunskap är det enkelt att komma igång.

Oddsen anger hur mycket du vinner om du satsar på ett visst resultat. De flesta bettingsidor använder decimalodds, som anger hur mycket du vinner för varje krona du satsar. Till exempel: om oddset för ett lag i fotboll är 2,0 innebär det att du vinner två kronor för varje krona du satsar, plus din insats tillbaka.

Det finns olika typer av bets, men de vanligaste är singlar (en enda insats på ett resultat), dubblar (två olika insatser på två olika resultat) och system (flera olika insatser på flera olika resultat).

Terminologin kan verka skrämmande, men det finns bara några få begrepp som du behöver komma ihåg: stake (insats), return (vinst), profit (vinst minus insats) och loss (insats minus vinst).

Det finns många olika steg man kan ta för att lära sig mer om betting – från att läsa böcker och bloggar till att titta på videor och webinarier. Det finns massor av resurser där ute som kan hjälpa dig på traven!

Betting är inte bara tur

Betting är inte bara tur, det är bra att lära sig mer om statistik och analyser för att öka sina chanser till framgång. Det finns många olika sätt att spela på, och det gäller att hitta den metod som passar bäst för just dig. För vissa handlar det om ren tur, medan andra lägger ner mycket tid på analyser av olika slag. Det kan även skilja sig på olika casino eller bettingsajter.

På Betinia casino kan du betta till riktigt bra villkor. Oavsett hur du väljer att spela, är det alltid viktigt att ha koll på odds och statistik. Detta gör det möjligt för dig att se vilka spel som ger dig störst chans till vinst, och du kan också använda dessa analyser för att hitta bra tips från andra spelare.

Vilka risker finns det med betting?

Det finns flera risker med betting, men den vanligaste är att man kan förlora pengar. Det är dock alltid viktigt att läsa igenom regler och villkor innan man bettar, så man inte får några oväntade överraskningar. Exempelvis kan bettingbonusar ha olika omsättningskrav på olika bettingsajter. Olika bettingsiajter och casinon har även olika insättnings- och uttagsmetoder. På Betinia casino kan du exempelvis använda Trustly, paysafecard, Skrill, Neteller, ecoPayz och MuchBetter för uttag. 

Betting är en av de mest spännande och intressanta sysselsättningarna. Många tycker det är svårt att komma in i bettingvärlden, men det behöver inte vara så komplicerat. Lägg några små betts och se var lyckan, eller statistiken, tar dig.

Så går man ner i vikt snabbt

Det kan vara svårt att veta hur ska göra för att gå ner i vikt snabbt. Det finns många sätt och ett effektivt sätt brukar vara genom diet. Det behöver dock inte vara komplicerat men man kan undra varför det är så svårt att utföra i praktiken.

Det grundläggande och mest ultimata sättet är att du måste göra av med mer energi än du stoppar i dig.

Viktkurva barn

Sedan vi har varit små har vi hört om vikt och redan som små barn skulle vår vikt öka enligt en specifikt framtagen kurva. Då handlade det däremot ofta mer om att öka ett kaloriuttag i förhållande till aktivitet och ämnesomsättning.

Hur många kalorier ska man äta per dag

För att gå ner i vikt snabbt bör du minska ditt intag av kalorier med 7 000 kalorier per vecka för att gå ner ett kilo. Rekommendationen brukar vara att inte gå ner mer än 0,5 kilo per vecka för att det ska bli hållbart i längden. Det kan verka lockande att gå ner så mycket som 1 kilo per vecka men det är vanligt att gå upp i vikt igen.

Hur många gram är ett kilo?

Kilo betyder 1 000 och ett kg är därför 1 000 gram. Att gå ner 10 kg på 2 veckor är ofta inte alls bra. En alldeles för stor omställning under kort tid kan i sin tur trigga ätstörningar. I många fall leder det också till akuta bristsjukdomar, vilket absolut inte är bra.

Göra några förändringar åt gången

Då och då kan du behöva göra drastiska förändringar för att få igång din viktminskning. Men rådet är ändå att göra små förändringar för ett mer hållbart resultat. Kanske kan du börja med att öka din vardagsmotion genom att parkera bilen längre ifrån affären. Det gör att du behöver gå några steg extra eller ta trapporna istället för hissen.

Du kan också börja med raska promenader under lunchen för att förbränna kalorier och främja viktnedgång. Ett annat tips som är att äta mer grönsaker och minska kolhydrater under en tid. Det ger en kickstart men det är också viktigt att du äter protein för att hålla dig mätt.

Vad ska man äta för att gå ner i vikt

För att minska i vikt eller hålla din vikt är det viktigt att du äter regelbundet och låt det inte gå mer än tre till fyra timmar mellan varje måltid. Dagens måltider ska bestå av frukost, lunch, mellanmål och kvällsmat. Du behöver inte äta alla måltider samma tid varje dag men det är viktigt att du får i dig alla mål mat för att hålla blodsockernivån bra.

Om håller ditt blodsocker på en bra nivå under hela dagen är risken stor att du inte blir sugen på att stoppa i dig en massa onödiga kalorier i form av sötsaker. Du kan sätta alarm på din telefon gällande att äta för att komma ihåg att få i dig alla mål. Det är ett bra verktyg att använda sig av om du inte redan har goda rutiner för att äta alla måltider under dagen.

Hur mycket ska man väga

En modell att räkna ut övervikt är det så kallade BMI. BMI står för “Body Mass Index” och är en formel som visar hur vikten är i förhållande till din längd. Resultatet kan ge någorlunda bra indikationer på den vikt din kropp bör ha men den kan också vara missvisande om det är så att du är muskulös.

Sjukvården brukar använda denna metod för att räkna ut om du ligger i riskzon för dålig hälsa. Du bör dock inte stirra dig blind på ditt BMI-resultat eftersom det inte alls mäter hela kroppens sammansättning. Det kan dock vara användbart för att få en riktlinje gällande om du behöver göra något drastiskt åt din vikt.

Metoder för att gå ner i vikt

Periodisk fasta är bra för viktminskning. Det finns 5:2 – metoden där fastar 5 dagar i veckan och äter vad du vill resterande 2 dagar. En annan metod för fasta är 16:8 –metoden. Denna innebär att du fastar 16 timmar varje dygn och endast äta under de 8 resterande timmarna. Det finns ytterligare tre beprövade metoder: trestegsmetoden, läkemedel och måltidsersättningar.

Använda läkemedel som metformin

Viktnedgång har setts fungera vid användning av läkemedlet metformin. Det visar tidigare studier som gjorts. Diskussioner har förts vidare om Levaxin och kaffe i kombination bidrar till viktminskning men det finns inga studier som bekräftar detta.

Lockande med Modifast

Rea brukar förekomma då det kommer till måltidsersättningar. Alla som har velat gå ner i vikt har säkert erfarenhet av att använda sig av snabba metoder så som att byta ut vissa måltider mot måltidsersättningar i flytande form. Det är ett vanligt marknadsföringstrick för affärskedjorna att använda sig av för att locka sina kunder.

För övrigt finns det andra metoder att gå ner i vikt, till exempel att få igång magen snabbt för att gå ner i vikt.

Njut av en härlig lunch hos Linnea och Basilika

Gillar du mat och letar efter något nytt att locka smaklökarna med? Är du trött på pizza, kebab och pasta? Låt oss ta en titt på ett spännande restaurantkedja som startades 2014. Ägarna har visat prov på skarpsinne genom att expandera snabbt och erhålla pris för sin företagsamhet.

Dessutom har gästerna givit så bra recensioner att Tripadvisor(R) tilldelat restauranten en utmärkelse.

Linnea och Basilika finns på många platser i Sverige och erbjuder ett härligt utbud av kryddiga rätter. Låt oss ta dig med på en tur genom köket och berätta lite om konceptet.

En utflykt i skåne med Linnea o Basilika

Nu börjar det närma sig lunchdags och du är sugen på en lunchbuffe men vet inte vart du ska gå. Pröva något nytt att gotta in dina smaklökar med. Följ med till Varberg och Ängelholm eller varför inte Höganäs eller Falkenberg? Utbudet är stort och möjligheterna många när det gäller att få sig en matbit ifrån deras kök.

Under lunchen serverar de buffé där läsk och kaffe ingår. Att Buddha skulpturer i trä smyckar restaurangen, är det nog ingen som blir förvånad av. Smakar vi på buffén, förstår vi nog varför Buddha ler.

Linnéa och Basilika öppnades 2014 och har sedan raskt brett ut sig i södra Sverige. Bara det vittnar om hur god maten är och hur populärt stället har blivit. Basilika och linnea är två härliga kryddor som kan användas till många olika rätter. På menyn står bland annat thaibasilika som de wokar med grönsaker, vitlök, krapao och röd chili. En del av konceptet är att bara använda autentiska örter och färska grönsaker.

Några maträtter presenteras

Givetvis finns det ingen mening att presentera hela linnea basilika här men vi tycker ändå det är värt att lyfta fram några av maträtterna som tillagas.

 1. Wokade äggnudlar, givetvis finns det möjlighet att välja vilken typ av kött man vill ha till nudlarna.
 2. Krispig laxfilé med hemlagad sweet chilisås
 3. Vitlöksmarinerad oxfilé med svartpeppar, thaibasilika och koriander (wok)
 4. Pad Thai – detta är Linnea & Basilikas egen variant med risnudlar, ägg, tamarind, fisksås och färskpressad limejuice.
 5. Tre Rätters Tallrik

Om du har matallergier är det bara att rådfråga personalen så hjälper de dig gärna på traven.

Hur ser det ut med desserter? Klart att det serveras något sött efter maten om du önskar det. Vad sägs om det här:

 • Kokos glass serverad i en kokosnöt
 • Palmbladspannkaka med glass och kokoskompott

Visst vattnas det i munnen? Det är värt ett besök fast det är svårt att få ett bord så de rekommenderar att ringa i förväg och boka ett.

Lite historia om Linnea Basilika

Nu har du fått veta lite om menyn och här följer några milstolpar i kedjans historia. Som nämnts tidigare, har kedjan sitt ursprung i skåne. Konceptet med en sydostasiatisk restaurant med hemlagade rätter utvecklades i Landskrona och formades sedan till Linnea & Basilika. Redan i oktober 2017 öppnade de en till restaurant vid Lugnetrondellen i Varberg.

Samma år tilldelades de Certificate of Excellence av Tripadvisor(R) och det är en utmärkelse som de har flera gånger sedan dess. Året därpå startades en till restaurant i Ängelholm snabbt följt av en på flygstadens handelsplats iEslöv.

Nu finns det hela 15 ställen som säljer deras hemlagade rätter. Att det går bra för företaget är lätt att se och deras kreativitet och engagemang gjorde att de blev finalister till Årets Företagare i Ängelholm 2018.

En ny bar öppnas

Som antytt sker en ständig expansion i företaget. Ett tillskott i kedjan är en gin- och cocktailbar i Helsingborg som har fulla rättigheter. Med expansionen i åtanke planerar de även att under första kvartalet 2023 öppna i Trelleborg. Den kommer att finnas i samma byggnad som Willys och där kommer de även inhysa samarbetspartnern A&M Sushi Bar. Samarbetet med A&M Sushi Bar verkar alltså att fungera bra och har pågått sedan våren 2021.

Kampen om friska kycklingar

Trots att det går så bra för företaget ser de till att ta sitt ansvar. För att främja att kycklingar behandlas på ett bra sätt under sin livstid, har man börjat arbeta tillsammans med Europeean Chicken Commitment (ECC). Därmed stimulerar man framtagningen av långsamväxande och friskare kycklingraser istället för de turboväxande som använts tidigare. I fortsättningen kommer inga turboväxande kycklingar köpas in och målet fram till år 2026 är att 20% av kycklingarna som de använder skall ha fått gå utomhus

Beroende på om ägarna orkar expandera mer, får vi se om de landar på flera ställen i landet. Frågan är i så fall vart de styr kosan efter Trelleborg. Sammanfattningsvis kan vi dock konstatera att konceptet med hemlagad mat från sydostasien fungerar. Förhoppningsvis har du nu fått en bättre bild av Linnea & Basilika och vem vet, kanske tar du en sväng förbi i framtiden.

Stockholms bästa museum

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad Stockholm har att erbjuda för museum. Det finns ett stort utbud av museer i Stockholm vilket gör det sannolikt för dig att hitta ett museum i Stockholm som passar dina intressen och behov.

Museum in Stockholm

Vi kommer att lista olika typer av museum och beroende på ditt intresse hitta vilket museum du vill gå på. Kanske vill du gå på ett roligt museum med familjen? Eller på ett konstmuseum med kompisen. I vilket fall som helst kommer du med vår artikel få hjälp med att hitta rätt museum för dig. Vi kommer därpå även gå igenom vilka museum du kan gå gratis på museum och få fritt inträde.

Gratis museum i Stockholm

Det finns ett flertal gratis museer Stockholm. Att hitta fri entre museer Stockholm är relativt enkelt. Du finner säkerligen ett flertal museum gratis Stockholm som du kommer att tycka om.

Gratis museum i Stockholm

Nedanför kommer vi att lista gratis museum i Stockholm.

Museum Stockholm gratis

 • Armémuseum
 • Nationalmuseum
 • Livrustkammaren
 • Naturhistoriska Riksmuseet
 • Moderna Museet

Armémuseum

 • Helt gratis inträde
 • Armémuseum passar dig som är intresserad av krig
 • Finns i centrala Stockholm
 • Skildrar Sveriges historia kring krig
 • Fokus på hur människor påverkas av krig och konflikter
 • 1500-talet till nutid
 • Autentiska föremål från förr
 • Scener som gestaltar krigets vardag

Nationalmuseum

 • Helt gratis inträde
 • Sveriges konst och designmuseum.
 • Statlig myndighet med uppgift att främja konsten.
 • Finns måleri, skulptur, miniatyrer, konsthantverk, design, teckningar och porträtt fotografier.
 • Samling på cirka 700 000 föremål
 • Från 1500-talet och fram till idag.

Livrustkammaren

 • Helt gratis inträde
 • Museum om Sveriges kungliga historia
 • Över 30 000 föremål
 • Samlingar av praktföremål, dräkter, vapen, paradrustningar, kröningsvagnar och praktkarosser.
 • Museets samlingar från 1600-talet är unika.
 • Du kan som exempel se Gustav II Adolfs uppstoppade häst Streiff från slaget vid Lützen 1632.

Naturhistoriska Riksmuseet

 • Gratis inträde (dock krävs biljett för att se film på Cosmonovas IMAX-duk)
 • Museeum om naturen
 • 10 miljoner föremål som samlats in under flera hundra år.

Moderna Museet

 • Gratis att besöka Moderna museet permanenta utställning. Däremot måste man ha biljett för att se deras tillfälliga utställningar.
 • Museum för modern och samtida konst
 • Ställer ut konst från 1900-talets början
 • Fotografier från 1840 och framåt.

Konstmuseum Stockholm

Om det är konstmuseum i Stockholm du letar efter är Stockholms museer fyllda med konst. Inom konst hittar du de bästa museum Stockholm.

 • Moderna museet
 • National museum
 • Liljevalchs
 • Hallwylska museet
 • Artipelag
 • Fotografiska
 • Sven-Harrys konstmuseum
 • Waldemars udde
 • Bonniers konsthall
 • Färgfabriken
 • Millesgården
 • Magasin 3
 • Thielska galleriet
 • Edsvik konsthall

Moderna museet

 • Ligger på Skeppsholmen i Stockholm
 • Adress: Slupskjulsvägen 7-9, Skeppsholmen
 • Gratis inträde till deras permanenta utställning
 • 1900- talet och framåt
 • Samlingarna omfattar samtida måleri, skulpturer, fotografi och konstfilm.

National museum

 • Ligger på Blasieholmen i Stockholm
 • Adress: Södra Blasieholmshamnen, Norrmalm/City
 • Är det största konstmuseet i Sverige
 • Samlingarna består av målningar, skulpturer, konsthantverk, design föremål och konst på papper.
 • 1500 talet fram till 1900 talet
 • Ungefär 600 000 objekt

Liljevalchs

 • Ligger på Djurgården i Stockholm
 • Adress: Djurgårdsvägen 60, Djurgården
 • Konst, skulptur, installationer och hantverk
 • Årligen genomförs “Vårsalongen” som består av verk från allmänheten som väljs ut av en jury.

Hallwylska museet

 • Ligger på Hallwylska palatset på Hamngatan i Stockholm
 • Adress: Hamngatan 4, Norrmalm/City
 • Samlingar av konst, antikviteter, vapen, porslin och silver
 • Över 50 000 objekt

Artipelag

 • Ligger på Värmdö i Stockholms skärgård
 • Adress: Artipelagstigen 1, Gustavsberg
 • Erbjuder en sammanslagning av konst, aktiviteter och skärgård.

Fotografiska

 • Ligger på Stora Tullhuset i Stadsgårdshamnen i Stockholm
 • Adress: Stadsgårdshamnen 22, Södermalm
 • Välkända och nya fotografers verk
 • Fotografier
 • Haft utställningar med bland annat Annie Leibovitz, Anton Corbijn och Nick Brandt.

Sven-Harrys konstmuseum

 • Det ligger i Vasaparken i Stockholm
 • Adress: Eastmansvägen 10–12, Vasastan
 • Utställningar
 • Verk inom konst och konstruktion

Waldemars udde

 • Ligger på Djurgården i Stockholm
 • Adress: Prins Eugens väg 6, Djurgården
 • Ett av Sveriges mest besökta konstmuseer
 • Prins Eugen gamla bostad (1865-1947)
 • Prinsen Eugen bostad och hans konstsamling tillsammans med sina egna verk visas
 • Samlingen består bland annat av verk från finns verk av bland annat Nils Kreuger, Oscar Björck och Ernst Josephson.

Bonniers konsthall

 • Ligger i Stockholm City
 • Adress: Torsgatan 19, Vasastan
 • Egenproducerade konstutställningar

Färgfabriken

 • Ligger på Liljeholmen i Stockholm
 • Adress: Lövholmsbrinken 1, Liljeholmen
 • Samtida konst, arkitektur, stadsbyggnad och samhällsutveckling
 • Erbjuder även workshops, seminarier och föreläsningar

Millesgården

 • Ligger på Lidingeö i Stockholm
 • Adress: Herserudsvägen 32, Lidingö
 • Konstmuseum och en skulpturpark

Magasin 3

 • Ligger på Frihamnen i Stockholm
 • Adress: Frihamnsgatan 28, Frihamnen
 • Samtida konst
 • Över 600 konstverk

Thielska galleriet

 • Ligger på Djurgården
 • Adress: Sjötullsbacken 8, Djurgården
 • Samling från förra sekelskiftet
 • Verk från bland annat Bruno Liljefors, Carl Larsson och August Strindberg.

Edsvik konsthall

 • Ligger på Edsbergsslott i Sollentuna.
 • Adress: Landsnoravägen 42, Sollentuna
 • Svenska och internationella samtidskonst
 • 15-20 utställningar per år

Stockholm museen

Som ni märker finns det ett flertal roliga museum Stockholm att gå till. Museen Stockholm erbjuder ett stort utbud av både roliga, lärorika och spännande museum att gå till. Därpå är det ofta gratis att njuta av många museum.

Vi hoppas att du får en fin stund på ditt valda museum.