Lennix – Omdömen & Tester

Välkommmen till Lennix! Här finner du recensioner, tester och omdömen – skrivna av vår redaktion. Du finner även lite andra typer av inlägg där vi mer på djupet förklarar vissa fenomen. Tanken med den här webbplatsen är helt enkelt att hjälpa alla konsumenter genom övergripande och lättbegripliga tester! Scrolla ned för att se våra senaste inlägg.

Läs våra senaste inlägg:

Vem vinner La Liga 23-24? En djupdykning om kommande säsong

När det gäller att förutsäga vinnaren av La Liga 23-24, är det viktigt att undersöka både lagens form och deras potentiella påverkan på ligan. Här kommer live bet att spela en viktig roll, eftersom det ger fans och experter möjlighet att justera sina insatser baserat på den aktuella matchutvecklingen. I det här fallet kommer vi att fokusera på tre framstående lag: Real Madrid, Barcelona och Atletico Madrid.

Real Madrid

Real Madrid har alltid varit ett av de mest framstående lagen i La Liga. Med en stark trupp och en effektiv taktik under ledning av Ancelotti, har Real Madrid potentialen att bli ligamästare igen. Ancelottis roll är avgörande, eftersom han kan maximera laget genom att förfina deras spelformat och utföra taktiska förändringar vid rätt tidpunkt. Ett taktiskt byte i halvtid kan till exempel leda till en dramatisk förändring i live bet värderingar. Spelarnas fysiska form och skadehistorik är också avgörande faktorer. Det är viktigt att följa med på Real Madrids nyheter för att hålla koll på spelarnas skick, då skador kan påverka lagets prestanda betydligt. Live bet-analyser behöver därför ta hänsyn till sådana oförutsedda händelser. Real Madrid har även gjort några väldigt intressanta värvningar under sommaren, så som Bellingham från Dortmund, Arda Guler från Fenerbahce och Joselu från Espanyol.

Barcelona

Barcelona har haft en intressant utveckling de senaste säsongerna. Lagets styrka ligger inte bara i deras tekniska förmåga, utan även i deras förmåga att samarbeta effektivt på planen. Deras unika tiki-taka-spelstil har förändrats och anpassats över tid, men det är fortfarande en central del av deras spel. Som ett resultat kan live bet-satsningar ändras snabbt baserat på hur väl laget lyckas implementera sin spelstil under en specifik match. Att utvärdera Barcelonas chanser i La Liga innebär att noga observera deras spel, individuella spelarprestationer samt analys av motståndare och matchresultat. För att få en uppfattning om lagets chanser, kan det vara värt att följa med på träningsmatcher och försäsongsturneringar. Live bet-insatserna kan även här ändras drastiskt baserat på lagets prestationer.

Atletico Madrid

Atletico Madrid har visat sig vara ett starkt lag under Diego Simeones ledning. De har blivit kända för sitt defensiva spel och sin förmåga att göra mål vid avgörande tillfällen. Deras styrka ligger i att behålla sin organisationsstruktur och utöva press mot motståndarna. Sådana moment i matchen kan påverka live bet-satser kraftigt. Att utvärdera Atletico Madrids chanser kräver noggrann observation av lagets försvarsstrategi och effektivitet vid kontringar. Det är också viktigt att titta på lagets förmåga att hålla nollan, eftersom det är ett tecken på stark defensiv prestanda.

Vilka tror vi vinner ligan?

Baserat på den nuvarande formen hos de tre nämnda lagen, Real Madrid, Barcelona och Atletico Madrid, är det svårt att undvika att dra slutsatsen att Real Madrid ser ut att ha en stark chans att vinna La Liga 23-24. Detta är självklart en förutsägelse och det finns ingen garanti, men flera faktorer pekar på Real Madrid som favorit. På dessa sidor kan du streama allsvenskan. För det första, Real Madrids trupp är imponerande stark och balanserad med spelare i världsklass på varje position. Spelarnas kombination av teknisk förmåga, fysisk kondition och strategiskt tänkande skapar en formidabel styrka på planen. För det andra, lagets tränare har visat att de kan maximera denna trupps potential genom effektiva taktiska beslut. De har bevisat att de kan anpassa sig efter situationen på planen och göra de nödvändiga förändringarna för att säkra segrar. Slutligen har Real Madrid en historia av att vara mentalt starka, särskilt i avgörande matcher. De har förmågan att hålla huvudet kallt under press och hitta vägar att vinna, även under de mest utmanande omständigheterna. Med dessa faktorer i åtanke, kanske Real Madrid är det säkraste live bet valet för den kommande säsongen av La Liga.

Kvinnor och Livsstil: Att Skapa Balans i en Hektisk Värld

I dagens snabba och ofta stressiga värld kan det vara en utmaning för kvinnor att hitta balans i livet. Mellan arbete, familj, sociala åtaganden och personlig tid, kan det vara svårt att hitta tid för sig själv. Men att skapa en balanserad livsstil är viktigt för både fysisk och mental hälsa. Här är några tips för att hjälpa dig att skapa balans i ditt liv.

1. Prioritera din hälsa

Din hälsa bör alltid vara en prioritet. Det innebär att äta en balanserad kost, få regelbunden motion och tillräckligt med sömn. Det kan vara frestande att hoppa över gymmet efter en lång dag på jobbet, men regelbunden motion är viktig för din fysiska hälsa och kan också bidra till att minska stress. Att investera i bekväma och funktionella träningskläder kan göra träningen mer njutbar och hjälpa dig att känna dig motiverad.

2. Skapa tid för dig själv

I en hektisk värld kan det vara svårt att hitta tid för dig själv. Men att ta tid för dig själv är viktigt för din mentala hälsa. Det kan vara så enkelt som att läsa en bok, ta ett bad, meditera eller bara sitta i tystnad i några minuter varje dag.

3. Skapa en balans mellan arbete och fritid

Att skapa en balans mellan arbete och fritid kan vara en utmaning, särskilt om du har ett krävande jobb. Men att ha tid för fritidsaktiviteter och avkoppling är viktigt för din mentala hälsa. Försök att sätta gränser för ditt arbete och se till att du har tid för avkoppling och roliga aktiviteter.

4. Omge dig med positiva människor

De människor du omger dig med kan ha en stor inverkan på din mentala hälsa. Försök att omge dig med positiva människor som stödjer dig och lyfter upp dig. Undvik negativa människor som drar ner dig eller skapar onödig stress i ditt liv.

Att skapa en balanserad livsstil är inte alltid lätt, men det är viktigt för din övergripande hälsa och välbefinnande. Kom ihåg att det är okej att ta tid för dig själv och att din hälsa alltid bör vara en prioritet.

5. Investera i ditt välbefinnande

Att investera i ditt välbefinnande kan ta många former. Det kan innebära att du tar tid att lära dig en ny färdighet, investerar i personlig utveckling, eller kanske till och med skämmer bort dig själv med kvalitetsprodukter som gör din dag lite ljusare.

För vissa kan detta innebära att investera i högkvalitativa kläder som inte bara ser bra ut, utan också får dem att känna sig bra, inte minst när det gäller träningskläder, där rätt passform och material kan göra stor skillnad i komfort och prestanda. Att ha kläder som stödjer din aktivitet kan göra träningen mer njutbar och hjälpa dig att känna dig motiverad att hålla igång.

Att investera i ditt välbefinnande är en viktig del av att skapa en balanserad livsstil. Det är ett sätt att visa dig själv lite självkärlek och uppskattning, och det kan göra en stor skillnad för din övergripande hälsa och lycka.

Skönhetens Många Facetter: En Djupdykning i Skönhetsbehandlingar

Skönhet är en komplex och personlig upplevelse, och det finns många olika sätt att förbättra och förändra sitt utseende. Här kommer vi att utforska olika skönhetsbehandlingar, inklusive estetisk plastikkirurgi, hudvård och andra skönhetsbehandlingar.

Estetisk Plastikkirurgi

Estetisk plastikkirurgi är ett område inom skönhetsoperationer som fokuserar på att förbättra utseendet genom kirurgiska och medicinska tekniker. Detta kan inkludera allt från ansiktslyft till bröstförstoring. Det är viktigt att notera att estetisk plastikkirurgi inte bara handlar om utseende, utan det kan också ha en djupgående inverkan på en persons självbild och livskvalitet.

Kroppsbehandlingar

Kroppsbehandlingar kan inkludera allt från fettransplantation och fettborttagning till buk- och lårplastik. Dessa behandlingar kan hjälpa till att förbättra kroppens form och proportioner, och kan vara särskilt användbara för personer som har genomgått betydande viktminskning eller som vill förbättra vissa områden av sin kropp.

Ansiktsbehandlingar

Ansiktsbehandlingar kan inkludera en rad olika procedurer, inklusive trådlyft, halslyft, ögonlocksplastik och ögonbrynslyft. Dessa behandlingar kan hjälpa till att förbättra utseendet på ansiktet och kan vara särskilt användbara för personer som vill minska tecken på åldrande eller förbättra vissa aspekter av sitt ansikte.

Bröstoperationer

Bröstoperationer kan inkludera bröstförstoring, bröstförminskning och bröstlyft. Dessa operationer kan hjälpa kvinnor att känna sig mer bekväma i sina kroppar och kan vara en del av en större livsstilsförändring.

Skönhetsbehandlingar

Utöver estetisk plastikkirurgi finns det många andra typer av skönhetsbehandlingar som kan hjälpa till att förbättra ditt utseende. Dessa kan inkludera allt från hudvård och makeup till hår- och nagelbehandlingar. Det är viktigt att komma ihåg att skönhet är mycket personligt, och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

Hudvård

Hudvård är en grundläggande del av skönhetsrutinen. Detta kan innefatta allt från rengöring och exfoliering till fuktgivande och solskydd. En bra hudvårdsrutin kan hjälpa till att hålla huden frisk och strålande, och kan även förbättra effekten av andra skönhetsbehandlingar. Det finns en mängd olika hudvårdsprodukter tillgängliga, inklusive naturliga och ekologiska alternativ, så det finns något för alla hudtyper och preferenser.

Makeup

Makeup är ett annat kraftfullt verktyg för att förbättra ditt utseende. Det kan användas för att framhäva dina bästa drag, dölja eventuella brister och uttrycka din personliga stil. Det finns en mängd olika makeupprodukter tillgängliga, från foundation och mascara till läppstift och ögonskugga, så du kan skapa en mängd olika looks beroende på ditt humör och tillfälle.

Hårbehandlingar

Hårbehandlingar kan inkludera allt från hårklippning och färgning till mer avancerade behandlingar som keratinbehandlingar och hårförlängningar. En bra frisyr kan göra en stor skillnad för ditt utseende och självförtroende, och det finns en mängd olika stilar och tekniker att välja mellan. Dessutom kan regelbunden hårvård hjälpa till att hålla ditt hår friskt och glänsande.

Nagelbehandlingar

Nagelbehandlingar, som manikyr och pedikyr, kan vara ett bra sätt att skämma bort dig själv och lägga till en touch av elegans till ditt utseende. Det finns en mängd olika nagelbehandlingar att välja mellan, inklusive traditionell manikyr, gelmanikyr och nagelförlängningar. Dessutom kan regelbunden nagelvård hjälpa till att hålla dina naglar starka och friska.

Alla dessa behandlingar kan bidra till att förbättra ditt utseende och öka ditt självförtroende. Oavsett om du väljer att fokusera på hudvård, makeup, hår- eller nagelbehandlingar, är det viktigt att välja behandlingar och produkter som passar din individuella stil och behov.

Hemligheten bakom en perfekt hemmagjord majonäs

Att tillaga en krämig och smakrik majonäs hemma kan vara en utmaning för många. Men med rätt teknik och några enkla tips kan du snart bli en mästare på att skapa den perfekta majonäsen direkt i ditt eget kök. En person som verkligen behärskar konsten att göra majonäs är den kände kocken Tommy Myllymäki, vars hemgjorda majonäs är berömd för sin fantastiska smak och konsistens. Låt oss utforska några av hemligheterna bakom en framgångsrik hemmagjord majonäs och ta inspiration från Tommy Myllymäki.

Välj rätt ingredienser för en bra majonäs

För att få till en lyckad majonäs är det viktigt att använda färska och högkvalitativa ingredienser. Använd färska äggulor, helst ekologiska, och en neutral olja med mild smak, som exempelvis solrosolja eller vindruvkärnolja. Se även till att alla ingredienser är rumstempererade för att underlätta emulgeringsprocessen.

Emulgeringens konst

Emulgering är nyckeln till att få majonäsen att binda ihop sig. För att lyckas med detta krävs det tålamod och en stabil hand. En vanlig metod är att vispa äggulorna lätt tillsammans med senap, salt och vitvinsvinäger. Tillsätt sedan oljan droppvis under konstant vispning. Det är viktigt att vara försiktig och inte tillsätta oljan för snabbt, eftersom majonäsen annars kan skära sig.

Använd en stavmixer för enkelhet

För den som vill ha en enklare metod kan en stavmixer vara till stor hjälp. Placera äggulorna, senap, salt och vitvinsvinäger i en hög, smal behållare och häll oljan över äggulorna. Sänk stavmixern till botten och mixa i cirklar tills majonäsen har emulgerats och fått en krämig konsistens.

Smaksättning och variation

Majonäs är inte bara en grundläggande sås, det är också en fantastisk bas för olika smaksättningar. Tommy Myllymäki är känd för att experimentera med smaker i sin majonäs. Du kan tillsätta vitlök, örter, citronsaft, chili eller andra favoritkryddor för att ge din majonäs extra karaktär och smak.

Kylning och förvaring

Efter att du har lyckats med din majonäs är det viktigt att kyla den ordentligt innan servering. Förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet och den kommer att hålla sig fräsch i cirka 3-4 dagar.

Vad har vi lärt oss?

Att göra sin egen majonäs hemma kan vara en kul och tillfredsställande upplevelse. Genom att följa dessa tips och ta inspiration från mästerkocken Tommy Myllymäki kan du skapa en majonäs som imponerar på både familj och vänner.

 

 

Gerard Piqués dubbelspel – poker, fotboll och en otrohetsskandal

Ingen gillar att bli sviken. Eller att upptäcka att man blivit bedragen med en annan kvinna. Särskilt förnedrande kan det säkert kännas om man upptäcker denna otrohetsaffär genom att ens favoritsylt tagit slut i kylskåpet. Och man råkar vara den enda i hushållet som annars äter sylt.

Så vad gör man? Tja, om man är en artist som Shakira så släpper man naturligtvis en låt om saken. Shakiras “Brzp Music Sessions #53” slog ned som en bomb på sociala medier och fick rekordartat stor spridning. Under de två första månaderna efter att videon med låten släpptes drog den ihop makalösa 425 miljoner visningar bara på YouTube.

Det kan inte ha varit lätt att heta Gerard Piqué. Det var nämligen denne välkände fotbollsspelare som fastnat med fingrarna i syltburken och fick utstå den heta vrede som bara en sviken colombiansk superstjärna kan uppbåda.

Med lite god vilja kan man påstå att reaktionerna från allmänheten var varierade. Vissa menade att Shakira gick lite väl hårt åt sitt ex. Men de flesta verkade eniga om att den där typen av dubbelspel gjorde Piqué förtjänt av lite hårda konsekvenser som offentlig förödmjukelse.

Skruva den som Piqué – betting på fotboll och spel på casino online

När det kommer till dubbelspel är kanske inte just otrohetsaffärer att rekommendera. Det brukar bita en i baken till slut. Piqué hade sannolikt gjort klokt i att hålla sig till en helt annan typ av dubbelspel, som han också är van vid att köra: Nämligen att lira både fotboll och poker.

Vill du också spela dubbelt? På en sajt som Goplay.se kan du hitta en hel del spelsidor som erbjuder både betting och casino. Idag erbjuder många av de sajter som tidigare endast erbjöd spel som poker och slots även odds för betting. Du behöver alltså inte vända dig till renodlade bettingsajter för att satsa en slant på ett bra fotbollslag.

Däremot kommer du nog ha svårt att hitta odds på Gerard Piqué, om inget oväntat hänt efter att denna artikel publicerats. Han avslutade nämligen sin spelarkarriär i slutet av 2022, några månader innan Shakira gjorde honom känd för betydligt fler än sina fotbollsfans.

Spela dina kort rätt – Piqué vid pokerbordet

Man kan knappast påstå att Piqué spelade sina kort rätt i sitt förhållande med Shakira. Hans otrohetsaffär med nuvarande flickvännen Clara Chia ska visserligen ha pågått i flera år bakom ryggen på världsartisten, men han hade uppenbart inte tillräckligt bra pokerface för att hålla det hemligt längre än så.

Däremot har det gått bättre för Piqué vid pokerbordet. Han har deltagit i ett flertal mästerskap, och hamnat på höga placeringar vid fler än ett tillfälle. I intervjuer har han uttryckt en stark kärlek för att att spela poker, så det skulle inte vara någon högoddsare om han fortsätter att utveckla sitt pokerspel efter att han lagt fotbollsskorna på hyllan.

Du som funderar på att ta upp poker online på ett svenskt eller utländskt nätcasino bör vara medveten om att det kräver en del övning för att bli riktigt bra. Vill du raka hem de stora vinstpotterna kommer du behöva studera en hel del spelstrategi och lära dig betydligt mer än bara de grundläggande reglerna i poker. Och när det kommer till att spela på casino gäller det att hålla sig till reglerna. Till och med för en “cheater” som Gerard Piqué.

Det är mänskligt att fela – så tar du ansvar för dina relationer

Däremot ska man komma ihåg att det är mänskligt att fela. Och även superstars som Gerard Piqué är just det – mänskliga. Otrohet är tyvärr något som förekommer i många förhållanden. Vissa gånger är det till och med möjligt att komma över en sådan situation och fortsätta leva tillsammans. Det beror på hur situationen hanteras och vilka förutsättningar man skapar för att reparera det trasiga förhållandet.

Ett ord som ofta återkommer när relationsexperter pratar om ett sunt och hälsosamt förhållande är ordet “ansvar”. För att skapa trygga och stabila relationer gäller det att båda parter tar ansvar för sin roll i förhållandet. Det gäller både i vardagen och när relationen befinner sig i kris. Alla människor gör fel ibland. Den som möter sina fel och brister med fullt ansvar och visar en vilja till förändring behöver sannolikt inte utstå spott och spe för sina snedsteg på internet.

Så kan du ta ansvar för din ekonomi – satsa lagom på casino

Detta med att ta ansvar är också högaktuellt för dig som funderar på att börja spela poker online, eller betta på fotboll på casino. Spel om pengar bör ske på ett genomtänkt och medvetet sätt. Det kan vara klokt att på förhand bestämma hur mycket pengar du tänkt spela för. Spela aldrig för mer pengar än du kan tänka dig att förlora.

Du ska heller inte försöka jämföra dig med världskändisar som Gerard Piqué. Efter en lång och mycket lukrativ fotbollskarriär har han sannolikt stora summor pengar att röra sig med. Detta är något som gäller många högprofilerade pokerspelare, oavsett om de är pokerproffs eller kända av någon annan anledning. Dessa spelare har ekonomiska muskler nog att bli så kallade “high rollers”, det vill säga spelare som satsar högt för att vinna högt.

Den typen av högriskstrategi vid pokerbordet är dock inget som rekommenderas spelare som har en mer genomsnittlig privatekonomi. När du spelar på casino bör du alltid ha dina egna förutsättningar som utgångspunkt. Glöm inte att en satsning också kan gå fel. Fråga bara Gerard Piqué.

E TYPE2

E-Type är evigt aktuell

Det spelar ingen roll om man gillar eurodisco eller inte – alla har någon form av relation till artisten E-Type. I trettio år har han regerat på den svenska dance-scenen och han fortsätter att vara populär hos såväl gammal som ung.

Några snabba fakta om E-Type

Riktigt namnMartin Eriksson
ArtistnamnE-Type
Född1965
Aktuell medSka äntligen bli pappa

Namnet tog han från en Jaguar E-type

Det var en bil som gav E-Type hans artistnamn, närmare bestämt en Jaguar E-type. Artisten föddes som Martin Eriksson men för att stå ut från mängden tog Martin E-Type som artistnamn. Namnet satte sig fort och han kom att bli populär på dansställena redan under tidigt 90-tal. 1994 släppte E-Type “Set the world on fire” och succén var ett faktum. På scenen skapades show tillsammans med E-Types dansare. Refrängerna sjöngs av kvinnan med guldstrupen, Nanna Hedin, och E-Type stod för en snabb rap med elektroniskt sound. 

Detta var något publiken inte stött på förut och konceptet låg helt rätt i tiden. Med tiden kom singel efter singel att bli flitigt spelade på radio, så som:

 • Russian Lullaby 
 • Hold your horses 
 • Calling your name

Rampljuset var dock inte helt obekant för E-Type innan hans musikaliska bana tog fart. E-Types pappa var känd för svenskarna som programledare för det populära vetenskapsprogrammet Vetenskapens värld. Pappan, vid namn Bo G. Eriksson, var i grunden filosofie magister i historia och litteraturhistoria och byggde hela sin karriär på sitt brinnande intresse för historia och vetenskap. 

Så blev E-Type en äkta viking

Intresset för historia överförde E-Types pappa på sin son och för E-Type var det främst vikingar som kom att bli extra intressanta. E-Type blev faktiskt så intresserad av vikingar att han valde att starta en restaurang på temat. Restaurangen, som fick namnet Aifur, kom att placeras i Gamla Stan i Stockholm. Ordet Aifur betyder “den alltid våldsamma” och kommer från ett legendariskt vikingaskepp. Inne på Aifur andas miljön vikingatid och även menyn är inspirerad av 1100-talet. Att besöka Aifur är med andra ord en upplevelse som verkligen tilltalar hela familjen. För att ytterligare spä på känslan av att träda in i vikingatiden är personalen på Aifur tidsenligt klädda och istället för småbord får besökarna slå sig ner vid rejäla långbord och äta i grupp – precis så som man gjorde under vikingatiden.

Att öppna vikingarestaurang är inte det enda E-Types stora intresse fått honom att göra. E-Type har även tagit fram en guide till Birka, den gamla vikingastaden på Björkö i Mälaren. Med sitt stora kunnande har E-Type satt lite extra stjärnglans på Birka och tipsar på deras hemsida om hur man kan uppleva vikingastaden på allra bästa sätt. I E-Types guide kan man läsa tips om att man bör boka en guidad tur i Birka samt bara ta in platsen som den är och koppla av när man besöker den.

Då blir E-Type äntligen pappa

I många år har E-Types högsta dröm varit att bilda familj. Otaliga gånger har han frikostigt berättat i intervjuer hur innerligt han önskar sig barn och fru. Många blev därför extra lyckliga av att höra att E-Type hittat en ny partner. 2022 slog nyheten om att E-Type skaffat flickvän ner som en bomb. Den lyckliga visade sig vara ingen mindre än Melinda Jacobs – kvinnan som blev känd för hela Sverige som fostermamma till ”Lilla hjärtat”. Melinda, som både har biologiska barn och fosterbarn berättade, genom sina sociala kanaler, att hon förälskat sig i den något äldre eurodiscokungen E-Type. Till Storytel awards kom paret hand i hand.

Så äntligen, vid en ålder av 56 år, fick E-Type tillkännage att han ska bli pappa. Med en snygg bild på Melinda i baksätet på en turkos cabriolet, med E-Type vid ratten, visades gravidmagen upp och E-Type själv var snabb att berätta för media hur enormt efterlängtad denna graviditet är. Barnet är planerat i början av januari 2023. Melinda Jacobs har sedan tidigare tre döttrar; Savannah, Vanessa och Vendela. I Melindas hem bor även två fosterbarn på heltid. För E-Type blir detta en bra omställning men självklart hoppas hans publik att han äntligen, även privat, får utbrista i sin egen kända textrad: ”this is the way I want to live”.

CARP2

Vad hände med Martin Timell?

Martin Timell gick från att vara en av Sveriges mest kända och omtyckta programledare till att bli svartlistad på alla tv-kanaler över en natt. Denne erfarne tv-man som lett så många omtyckta program blev en av den svenska #metoo-rörelsens första utpekade och blev varse vad ett mediadrev innebär för karriären.

Några snabba fakta om Martin Timell

NamnMartin Timell
Känd förBland annat Bullen och Äntligen Hemma
År som aktiv1984-2017
CivilståndGift

Martin Timell – från kyrkan till tv-rutan

Martin Timell började sin yrkesverksamma tid i kyrkan. Som kristen och troende var han övertygad om att hans kall i livet var att bli präst. Innan vidare teologistudier arbetade han som församlingsassistent i en kyrka, eett jobb Timell trivdes med. Efter infallet att bygga en skateboardramp till några ungdomar i kyrkan fick dock Timell lämna sin tjänstgöring. Detta blev en start på något nytt. Martin Timell, som var en skicklig hobbysnickare, valde efter uppsägningen från kyrkan att starta eget i byggbranschen.

Då Martin Timell saknade formell snickarutbildning tog hans företag bara enklare byggnationsarbeten och snart längtade Timell efter nya utmaningar. Via ett programledarprov kom han i kontakt med SVT och där startade hans bana inom tv. Martin Timells första uppdrag blev barnprogrammet Ordvalpen i TV2. Året var 1984 och Timell blev snabbt ett känt ansikte för många tv-tittare. 1987 blev han populär bland Sveriges ungdomar som programledare för programmet Bullen, tillsammans med Cissi Elwin. Duon kom att arbeta länge ihop och gjorde även programmet Cissi och Martin under fem års tid.

Martin Timells långa tv-karriär 

Det var på SVT som Martin Timell verkligen slog igenom som en av Sveriges mest kända programledare. Under 90-talet ledde han flera stora succéer på Sveriges Television, till exempel:

 • Listan
 • Det kommer mera
 • Trodde du ja!

Framåt nittiotalet slut stod det klart att Timell skulle lämna SVT och istället pröva lyckan i den lite ungdomligare kanalen TV4. Där kom han att kombinera sina kunskaper inom snickeri och programlederi genom det otroligt populära programmet Äntligen Hemma. Martin Timell fungerade som navet i detta program som blandade stora byggprojekt med mindre DIY-projekt som fick hela Sverige att vilja bygga om i stugorna. Det var dock inte bara Martin Timell som kom att bli omtyckt i Äntligen Hemma. Även Elsa Billgren, Lulu Carter och Isabelle McAllister blev kända tv-personligheter i programmet.

Succén med Äntligen Hemma höll i sig under två hela decennier. Inredarna varierade men Martin Timell stod stadigt i sin roll som ledare för programmet. Det hela kom dock att få ett mycket snöpligt slut, även det tack vare Martin Timell. I svallvågorna av MeToo gick Timells före detta kollega Lulu Carter ut med anklagelser gällande Martin Timell. Carter menade bland annat att Timell skickat filmer med sexuellt innehåll till henne, samt tafsat på henne. I oktober 2017 meddelades det från TV4:s håll att Timell skulle tas ur tjänst och detta blev slutet för både Timells tv-karriär och programmet Äntligen Hemma.

Så, vad gör Martin Timell idag?

Efter avslöjandet kring Martin Timells stil mot sina kollegor i Äntligen hemma kom nästa skräll – en före detta assistent anmälde Martin Timell för våldtäkt. Övergreppet skulle ha ägt rum i en badtunna på Timells lantställe och enligt utsago var Martin Timell full vid händelsen. Skandalen var ett faktum för Timell och han blev tvungen att gå under jorden. Trots anklagelserna mot honom behöll Martin Timell fru och barn (sönerna Mathias Timell och Fredrik Timell) vid sin sida genom mediadrevet. Hustrun Catarina, som Timell varit gift med sedan 1990, valde att stanna hos sin make trots att rykten sa “Martin Timells fru lämnar” och det började spridas elaka memes om Timell.

Länge var det tyst kring Martin Timell men efter att ha samlat kraft talade Timell ut om sina upplevelser av #MeToo 2019. I en intervju menade han att cheferna för TV4 hade “offrat” honom utan någon vidare förklaring kring hans uppsägning. Detta ska ha gjort Timell så illa att han behövt uppsöka psykakuten. Anklagelserna mot Martin Timell ledde till rättegång där Timell friades. Även i hovrätten friades Martin Timell men han nöjde sig inte med att bli rentvådd i rätten. Utöver sin friande dom krävde han även TV4 på pengar för utebliven lön. Hur det går för Martin timell idag verkar vara en fråga som saknar svar. Timell håller sig långt ifrån strålkastarljuset och har så gjort sedan de första anklagelserna mot honom blev publika. Enligt uppgifter tog han dock emot en smärre förmögenhet i sitt företag 2020, trots att han inte verkar ha arbetat.

GRETAAAA

Greta Garbo – en skygg kändis

Ingen svensk skådespelare har blivit så mytomspunnen som Greta Garbo. För en yngre generation kan det vara svårt att riktigt förstå varför hon alltjämt är så intressant att hennes bild finns på en sedel. Måhända beror det på att hon höll sig undan och behöll sin integritet.

Några fakta om Greta Garbo

Född1905 i Stockholm
Död1990 i New York City
MedborgarskapSverige till 1951, därefter amerikansk medborgare
YrkeSkådespelare
GravSkogskyrkogården, Stockholm
DödsorsakLunginflammation och njursvikt

Greta Garbo – en sval, svensk aktris

I Sverige vill vi gärna betrakta Greta Garbo som svenska även om hon övergick till att bli amerikansk medborgare. Varför övergav du oss Greta, tycker vi oss ha rätt att fråga. Hon kom att symbolisera ett svenskt skönhetsideal. Ljus, blåögd, smal och med en mystisk och aningen skygg framtoning. 

Men vad gjorde att hon blev så omhuldad och älskad i Hollywood, och kallad “Den gudomliga”. Kanhända var det hennes skandinaviska “look” och att hon talade engelska med brytning. Hon spelade ju också in flera filmer där en språkmässig brytning var naturlig, som exempelvis i filmen Anna Karenina.

Uppväxt som barn och karriär

Nämn Blekingegatan 32 på Södermalm i Stockholm och många människor över 70 år i Sverige vet besked. Där föddes Greta Garbo, men på den tiden hette hon Gustafsson i efternamn. Folkkära personer som växt upp på Södermalm tycks få äran att stå staty. Det gäller fotbollsspelaren Lennart “Nacka” Skoglund men givetvis också Greta Garbo.

Greta växte upp under enkla förhållanden. Hennes far var fabriksarbetare och Gretas mor hade jobb i en syltfabrik. Modern kom från småländska Högsby, där man idag har ett Greta Garbo-museum. Redan som barn drömde Greta om att spela teater. Hon satte upp egna låtsasspel, där hon regisserade sina lekkamrater. Hon besökte också Mosebacke teater.

Greta Gustafssons utbildning begränsade sig till folkskola, vilket hon själv menar gav  mindervärdeskomplex. Sanningen är att de flesta svenskar i så fall borde ha fått samma komplex. Greta började jobba på en frisörsalong, med att löddra in tvål. Ett yrke som numera är helt utdött. Hon löddrade in sonen till ägaren av varuhuset PUB vid Hötorget och fick arbete på avdelningen som sålde hattar. Parallellt med detta jobb blev hon fotomodell på Nordiska Kompaniet. Ett märkligt kuriosum är att hon som äldre “old-lady” avskydde att bli fotograferad. När det sista fotot eller “the last photo” togs i New York kunde hennes ansikte knappt skönjas.

Greta Garbo och film

På film uppträdde Greta i en reklamfilm för PUB med titeln “Herrskap i Stockholm ute på inköp”. Sedan fick hon en del mindre roller i spelfilmer. Men Greta var ambitiös och sökte in på Dramatens elevskola, där hon också kom in. Hon studerade där i två år. Greta hade förmåga att ta sig fram och blev exempelvis bekant med finansgeniet Ivar Kreuger. Till slut blev hon också “upptäckt” som aktris och den som fått den äran sig tillskriven är filmregissören Mauritz Stiller. Av honom fick hon en roll i en filmatisering av Selma Lagerlöfs “Gösta Berlings saga”, som var en stumfilm.

Greta Garbo – hennes väg till Hollywood

Att uppkalla en väg till Gretas ära har varit självklart. Och naturligtvis finns vägen i Solna, där Filmstaden funnits. Men än mer intressant är Greta Garbos väg till Hollywood. Att heta Gustafsson och göra karriär i Hollywood ansågs bli svårt på 1920-talet. Liksom flera andra skådespelare tog hon ett artistnamn. 

År 1925 fick Garbo och Stiller ett erbjudande att komma till filmbolaget MGM. Ägaren till bolaget, Louis B. Mayer, hade fascinerats av Greta Garbo i filmen “Gösta Berlings saga”. Tillsammans skulle svenskarna spela in en film kallad “Fresterskan” med Garbo i huvudrollen. En bit in i inspelningen blev Stiller avskedad och åkte tillbaka till Sverige. Greta Garbo fullföljde filmen och blev känd för sina roller i bland annat följande filmer:

 • Virveln (stumfilm)
 • Åtrå (stumfilm)
 • Anna Christie (första talfilm)
 • Mata Hari
 • Grand Hotel
 • Drottning Kristina
 • Anna Karenina
 • Kameliadamen
 • Ninotchka  
 • Tvillingarna

Filmen “Tvillingarna” spelades in år 1942 och blev Gretas första och enda fiasko. Hon vägrade nämligen därefter att spela in fler filmer. Uppenbarligen hade Greta svårt att ta kritik. Hon hade varit van att diktera villkoren vid sina inspelningar. Om hon inte fick som hon ville hotade hon med att åka hem till Sverige. 
Ingen kunde någonsin förmå henne att ta upp karriären på nytt. Vi får nöja oss med hennes staty på Greta Garbos torg som finns på Södermalm. Hur gammal blev Greta och har hon någon dotter? Hon blev 85 år och hade inga barn.

Hur växer ananas

Hur växer ananas?

I Sverige äter vi massor av ananas. Ändå är det nog få av oss som vet dess ursprung och hur och var den växer. Men det ska vi råda bot på nu.

Ananas kommer ursprungligen från Brasilien och Paraguay. Den började spridas över världen av Christoffer Columbus. Han och hans besättning var de första européer som fick smaka ananas. Tropiska Amerika är dock fortfarande den enda platsen där ananas växer vilt då den trivs bäst i 25-30 graders värme och också behöver 1000-1500 mm regn per år.

Så hur växer ananas då?

Jo, den är en så kallad rosettväxt. Det betyder att ananasplantans blad växer i rosett. Bladen är styva, ca en meter långa. Ur bladrosetten växer en blomstängel med rödlila blommor där sen frukten utvecklas.

Ananas odlas numera främst på stora plantager överallt i de tropiska områdena. De besprutas mycket. Ofta från flygplan. Detta är ett problem då gifterna sprider sig över stora områden och människor i närliggande byar drabbas. Både av akuta förgiftningar, cancer och inlärningssvårigheter. Gifterna rinner också ner i vattendrag och orsakar fiskdöd. Så välj gärna ekologisk ananas i butiken.

Hur snabbt växer ananas?

När plantan är 1 meter hög och ca 2-3 år bär den frukt. Den  är mogen och färdig att skördas när den får en gulaktig färg. Den ska också lukta ananas och köttet ska ha en orangegul färg. Ananasen behöver mogna helt på plantan eftersom den inte blir sötare i smaken efter skörd även om skalet fortsätter att eftermogna.

Hur  plockas ananas?

När man skördar ananas kan man inte plocka frukten. Man behöver skära av frukten från stjälken med en vass kniv eller hugga av hela den fruktbärande plantan. Sen kan man ta unga sidoskott som sticklingar till nya plantor.

calculator

Hur räknar man ut kvadratmeter inför en renovering

Amina kliade sig trött i ögonen. Hon var trött på allt. Trött på jobbet. Trött på boendet. Trött på tapeter, golv, möbler, kläder – ja, verkligen allt. Amina hade sista tiden noterat hur slitna saker och ting var hemmavid. Det är lätt att vara hemmablind och vänja sig insåg hon.

Bortskavda och bortrivna tapetbitar fanns överallt. Golven hade jack av leksaksbilar och annat som ungarna kastat ifrån sig i vredesmod. Amina tog en smutt av kaffet och var glad att de faktiskt inte tapetserat om direkt när de flyttade in som de tänkt.

Hon hade sett sådana fina tapeter hon ville ha, men de var riktigt dyra. Det hade varit som att elda upp pengarna direkt om de tapetserat med dem. Hon var tacksam att de tänkte till en gång innan då för fem år sedan.

Hur räknar man ut kvadratmeter på en vägg inför tapetsering

 Nu var det 5 år senare, det var dags för en förändring. Att leva med tapeter som förra bostadsinnehavaren valt var inte längre hennes stil. Amina ville sätta sin egen prägel på hemmet och inte bara bo i någon annans val. Igår hade hon googlat och räknat på hur räknar man ut kvadratmeter på en vägg.

Sedan hade hon surfat runt på tapetsidor och sett olika tapeter som skulle passa perfekt in hos dem. Men det var inte bara att se på en tapetrulles pris, man behövde ha många rullar. Amina suckade och tog fram papper och penna. Det kändes bättre att sitta med fysiska attribut än att räkna på datorn.

Hur räknar man ut kvadratmeter på ett golv inför ett golvbyte

 Det intressanta var att räkna ut vad tapeterna egentligen skulle kosta. Väggen bakom tv:n var ganska stor. Amina funderade på hur man räknar ut kvadratmeter pris. När hon fått fram kvadratmeterpriset skulle hon ge Emil svart på vitt vad renoveringen skulle kosta.

Hade hon tur kunde de kanske även passa på att lägga om golven. Ett mörkt härligt däcksgolv såg hon framför sig. Här skulle det inte bli något läskigt vitt och fräscht.

Ombonat och mysigt var mer deras melodi. Hur man räknar ut kvadratmeter på ett golv hade hon redan koll på, så det var bara att ta fram tumstocken. Nu skulle de äntligen renovera.