Hem » Vad kan du om fotboll?

Vad kan du om fotboll?

by Jens Engblom

Det finns få saker som är mer spännande än att se ett fantastiskt mål i fotboll. Fotbollsspelet är ett spel som i hög grad bygger på lagarbete och individuell skicklighet för att vara framgångsrikt. Även om det finns många olika spelare i ett fotbollslag är det anfallare som vanligtvis är ansvariga för att göra majoriteten av lagets mål. För att göra mål måste dessa spelare kunna utnyttja sin snabbhet, smidighet och styrka för att ta sig förbi motståndarlagets försvarare och målvakt.

 

Några av de mest kända och framgångsrika fotbollsspelare i historien har varit stora målskyttar. Spelare som Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och Neymar anses alla vara några av de bästa spelarna i världen.

 

Fotboll är en enorm sport som har vuxit mycket under se senaste åren och vi kan se hur spelarna har blivit mer tekniska och bättre. Något som också ökat otroligt mycket är hur stora summor som betalas för spelarna och hur deras löner kan vara miljonbelopp varje månad. Det är definitivt en riktigt stor sport. 

För mer information om aktuell information i fotbollsvärlden är denna sida http://malskyttar.se ett måste. 

 

Stora fotbollsspelare som har satt sin prägel på sporten:

Pele anses allmänt vara den bästa spelaren genom tiderna. Den brasilianska superstjärnan gjorde otroliga 77 mål på 92 matcher för sitt land. Han vann också tre världsmästerskap med Brasilien och är den enda spelaren som har gjort mer än 1 000 professionella mål.

 

Diego Maradona är en annan legend i spelet. Den argentinske playmakern är berömd för sitt ”Hand of God”-mål mot England i VM 1986, liksom för sina enastående prestationer på klubbnivå för Napoli och Barcelona. Maradona vann också VM 1986 med sitt land.

 

Zinedine Zidane är en av de bästa franska spelarna genom tiderna. Han vann 1998 World Cup och 2000 European Championship med Frankrike, och hans magiska spelstil under sin karriär har gjort honom till en av de mest beundrade spelarna i historien.

 

Ronaldo är nog en av de största namnen i fotbollens historia. Den brasilianska anfallaren, som ofta kallas ”The Phenomenon”, var en av de mest avg målskyttar i sin generation. Han vann VM med Brasilien 2002 och hade också stora framgångar på klubbnivå med PSV, Barcelona och Real Madrid.

 

Messi anses allmänt vara en av de bästa spelarna i historien. Den argentinske anfallaren har vunnit otroliga tio La Liga-titlar och fyra Champions League-titlar med Barcelona, och han är den enda spelaren som har vunnit fem Ballon d’Or-utmärkelser.

 

Ronaldinho var en annan brasiliansk stjärna som lyste upp spelet med sin skicklighet och känsla. Han vann VM 2002 med Brasilien och två Champions League-guld med Barcelona. 

Ronaldinho utsågs också till årets FIFA-världsspelare två gånger under sin karriär.

 

Detta är bara några av de stora fotbollsspelare som har varit med i spelet genom åren. Det finns många fler spelare som kunde ha tagits med på den här listan, men dessa är bara några av de främsta. 

Några viktiga steg i historien

Fotbollshistorien är full av viktiga mål. År 1869 spelades den första tävlingsmatchen någonsin mellan två skotska klubbar, och den första internationella matchen ägde rum 1872 mellan Skottland och England.

 

År 1883 införde Englands fotbollsförbund den första uppsättningen regler för spelet. Reglerna innebar bland annat att man skulle använda en rund boll och de antogs snabbt av andra länder.

 

År 1904 grundades FIFA (Fédération Internationale de Football Association) i Paris. FIFA är det styrande organet för världsfotbollen och fastställer reglerna för sporten. Det har nu över 200 medlemsländer.

 

År 1930 hölls det första världsmästerskapet någonsin i Uruguay. Sedan dess har VM hållits vart fjärde år, utom under andra världskriget.

 

År 1950 var England värd för det första världsmästerskapet i fotboll. Värdarna besegrades med 1-0 av USA i en av de största överraskningarna i VM-historien.

 

År 1966 vann England sitt första och enda VM på hemmaplan. Finalen spelades på Wembley Stadium i London och England slog Västtyskland med 4-2 efter förlängning.

 

1970 vann Brasilien sitt tredje VM i Mexiko. De är det enda laget som har vunnit turneringen tre gånger.

 

År 1986 vann Argentina sitt andra världsmästerskap i Mexiko. Diego Maradona gjorde ett av historiens mest berömda mål, känt som ”Hand of God”-målet i en kvartsfinal mot England.

 

1998 vann Frankrike sitt första VM på hemmaplan. De slog Brasilien med 3-0 i finalen, med två mål av Zinedine Zidane.

 

År 2002 vann Brasilien sitt femte VM i Japan och Sydkorea. De slog Tyskland med 2-0 i finalen, med två mål av Ronaldo.

 

2010 vann Spanien sitt första VM i Sydafrika. De slog Nederländerna med 1-0 i finalen, med ett mål av Andres Iniesta på tilläggstid.

 

2014 vann Tyskland sitt fjärde världsmästerskap i Brasilien. De slog Argentina med 1-0 i finalen, med ett mål av Mario Götze i den 113:e minuten.

Related Posts