Hem » Roberto Mancini – den välklädda förbundskaptenen
football

Roberto Mancini – den välklädda förbundskaptenen

by Jens Engblom

Roberto Mancini är spelaren som har en karriär inom fotboll som de flesta unga fotbollsspelare bara kan drömma om. För tänk att först få bli fotbollsproffs, sedan tränare för flera lag i de högsta ligorna och till slut toppa det med att bli förbundskapten för hemlandets landslag!

Snabbfakta om Roberto Mancini: 

Vem? Roberto Mancini är sedan 2018 förbundskapten för Italiens herrlandslag i fotboll.
Bakgrund? Fotbollsproffs 1981-2001, landslagsspelare Italien 1982-1994, tränare 2001-2018.
Ålder? Roberto Mancini är född 1964 i Jesi, Italien.
Mer information? Följ Roberto Mancini på hans instagramkonto mrmancini10.

Roberto Mancini och fotboll

Roberto Mancinis första proffsklubb var Bologna, där han började 1981, då ännu tonåring. Den längsta perioden hade han i Sampdoria där han spelade i hela femton säsonger, 1982-1997. Efter det följde ett par år i Lazio. En säsong i Leicester City avslutade hans karriär som aktiv spelare 2001. Under dessa år ingick han också i Italiens landslag, först i U21-laget och sedan under tio år, 1984-1994, i landslaget. Hans huvudsakliga position var som anfallsspelare.

Efter spelarkarriären följde olika uppdrag som tränare. Mellan 2001-2018 var han tränare i ett antal italienska klubbar, bland annat Lazio och Inter, samt några utländska – Galatasaray (Turkiet) och Manchester City (England). Sitt sista tränaruppdrag hade han i ryska Zenit Sankt Petersburg 2017-2018. En av Roberto Mancinis stora framgångar som tränare hade han när han 2012 ledde Manchester City till den första vinsten i Premier League på 44 år.

När Italien hade misslyckats i kvalet till fotbolls-VM 2018 fick Roberto Mancini ta över som förbundskapten. I EM 2020 ledde han laget till seger efter att de besegrat England på straffar i finalen. Efter denna framgång kom det dock som en chock att laget inte kvalificerade sig till VM 2022.

Roberto Mancinis karriär sammanfattad:

Italien och fotboll

Roberto Mancinis fotbollskarriär har utspelat sig i Italien, landet där fotbollsintresset är stort och framgångarna många. Fotboll introducerades i Italien i slutet av 1800-talet. 1893 bildades Genoa CFC, en av Italiens första fotbollsklubbar. Spelet blev sedan mycket populärt. I Italien kallas spelet Calcio efter ett medeltida bollspel som utövades i Florens.

Det italienska landslagets blåvita hemmaställ har givit det smeknamnen Gli azzurri eller Squadra Azzurra, vilket ungefär betyder medelhavsblå. Laget har ofta förknippats med en spelstil som kallas catenaccio. Den går helt enkelt ut på att vinna, oviktigt hur. Catenacciostilen har ibland lett till att laget har anklagats för att spela tråkigt och cyniskt. 

Italiens herrlandslag har vunnit VM fyra gånger, senast 2006. Två vinster i EM (1968, 2020) samt olympiska mästare 1936.

Den högsta divisionen i Italien är Serie A som spelats sedan 1929.

Roberto Mancini och taktik

Det italienska landslagets spelstil catenaccio har gjort att fokus ofta har legat på försvar och det defensiva spelet. Därför har man ofta spelat med en fembackslinje eller formationen 3-5-2. Med Roberto Mancini som tränare har fokus mer och mer lagts på ett offensivt spel och man använder sig i stället av den mer anfallsvänliga formationen 4-3-3.

Roberto Mancini – fru och barn

Roberto Mancinis första fru hette Federica Mancini (Morelli). De gifte sig 1990 och skilde sig 2016. De har tre barn tillsammans, en son Andrea Mancini, född 1992, sonen Filippo Mancini, född 1990 samt dottern Camilla Mancini. Båda sönerna har gått i faderns fotspår och är professionella fotbollsspelare. 2018 gifte sig Roberto Mancini med sin nuvarande hustru, Silvia Fortini. Silvia Fortini är advokat och driver en advokatfirma i Rom.

The net worth of Roberto Mancini

Roberto Mancinis lön var år 2022 3 miljoner euro per år. År 2020 var han den näst bäst betalde tränaren i Italiens historia, trots att han då ”bara” tjänade 2 miljoner euro. Det är i första hand de välbetalda tränaruppdragen som har gjort att hans förmögenhet numera uppgår till över 45 miljoner dollar.  

Roberto Mancini – fitness på stranden

Många 55-plussare bär på ett par extra kilon, men det gör inte Roberto Mancini! Han förvånar i stället med att fortfarande kunna visa upp en mycket vältränad kropp, som till exempel när han och hustrun Silvia Fortini 2018 besökte den kända strandklubben Le Club 55 Beach Club i Saint Tropez. Rubriker som ”Mancini shows off incredible physique as he soaks up the sun in Saint Tropez” och ” 53-Year Old Roberto Mancini Is Absolutely Ripped To Shreds” talar sitt tydliga språk. 

Till vardags är dock Roberto Mancini känd för att vara välklädd, ofta med en scarf snyggt lagd runt halsen. Annars skulle han ju inte ha coachat EM-finalen 2020 iklädd en kostym från Armani.

Related Posts