Hem » Margrethe II av Danmark: Drottningen av Danmark

Margrethe II av Danmark: Drottningen av Danmark

by Jens Engblom

Vem är Margrethe II av Danmark?

Ibland kan det vara förvirrande att hålla reda på alla kungliga personligheter, men en som absolut är värd att minnas är Drottning Margrethe II av Danmark. Som den första kvinnliga monark i landets historia har hon gett nya måttstockar för ledarskap och bryter traditioner på ett riktigt inspirerande sätt.

Tidslinje Händelse Datum
Födsel Margrethe II föds i Köpenhamn som första barn till Kronprins Frederik och Kronprinsessan Ingrid. 16 april 1940
Tillträder tronen Efter att hennes far, Kung Frederick IX, avlider blir Margrethe II den första drottningen i dansk historia. 14 januari 1972
Bröllop Margrethe II gifter sig med greve Henri de Laborde de Monpezat. 10 juni 1967
50 Års Jubileum Prins Henrik avlider sju månader innan Margrethe II firar 50 år på tronen. 14 januari 2022

Vad har hon uppnått?

Det finns massor att prata om när det gäller Drottning Margrethe II. Hon är känd för sin konstnärlighet, inklusive sina exceptionella färdigheter inom illustration, översättning och scenografi. Hon är också mycket språkkunnig, med engelska, franska, svenska, tyska och naturligtvis danska i sin repertoar.

Hur serverar hon Danmark?

Som drottning har Margrethe II mycket ansvar. Hon representerar landet vid viktiga händelser, inhemska och internationella, och hon är också ansvarig för att upprätthålla den kungliga familjens bild. Men hemma är hon känd för sin jordnära personlighet och sitt engagemang för det danska folket.

  • Hon öppnar sitt slott för allmänheten varje sommar.
  • Hon insisterar på att prata med alla slags människor.
  • Hon har bevisat att kungligheter kan vara moderna och jordnära.

Och på frågan, ”Vem är Margrethe II av Danmark?” kan vi med säkerhet svara: hon är en drottning värdig sitt namn och sin historia.

Related Posts