Hem » Hur mycket koffein i redbull?
REDBULL

Hur mycket koffein i redbull?

by Jens Engblom

Att energidryck innehåller koffein är det nog ingen som har missat, men hur mycket koffein är det i redbull och andra liknande märken? Sedan 2009 har det varit en rekommenderad åldersgräns på energidryck, delvis på grund av koffeinhalten och ungdomars konsumtion. 

Koffein finns inte bara i kaffe och energidryck, utan förekommer även i cola, svart te och choklad, bland annat. Om du googlar “hur mycket koffein i redbull” får du veta att det är 32 milligram koffein på hundra gram Redbull. Det innebär att det är 80 milligram koffein i en burk på 250 milliliter. Det motsvarar ungefär en kopp kaffe, i koffeinmängd. 

Koffeinmängd varierar

Koffeinmängden varierar lite från märke till märke, men det vanligaste är att den ligger på någonstans 15 till 40 milligram per 100 gram. Det finns även så kallade shots som innehåller betydligt mer koffein. Men det är som bekant inte bara Redbull som innehåller koffein, det finns ju en mängd olika märken på marknaden. 

Hur mycket koffein i redbull cola? Till skillnad från andra märken skiljer sig inte koffeinmängden åt bland Redbulls olika smaker. Det är 32 milligram per 100 milliliter oavsett smak. Det innebär att det är cirka 100 milligram koffein i en stor burk Redbull. Livsmedelsverkets rekommendation är att du inte bör få i dig mer än 300 milligram koffein om du är gravid, eftersom det kan öka risken för tidigt missfall. Det har även visat sig att så lite som 200 milligram kan påverka fostrets vikt. 

Barn under fem år bör inte dricka kaffe, energidryck eller stora mängder te, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. 

Related Posts