Hem » Hur många teskedar är en matsked?
table spoon

Hur många teskedar är en matsked?

by Jens Engblom

En matsked är ett volymmått som rymmer 15 milliliter.  En tesked rymmer 5 milliliter. Lite enkel matematik: hur många teskedar är en matsked? Jo en matsked är tre teskedar. Båda volymmåtten har en begränsad men viktig användning vid matlagning. De har därför samlingsnamnet kokboksmått. 

Hur många cl är en matsked?

En centiliter är 10 milliliter. Därav kan vi dra slutsatsen att en matsked är 1,5 centiliter. Har vi då någon nytta av att veta hur många cl en matsked är? Uppenbarligen är det viktigt vid matlagning. Men visst är det enklare att tala i kokboksmått än i centilitrar eller millilitrar i dessa sammanhang. De flesta kokböcker använder ju oftast kokboksmått.

Hur många kryddmått är en tesked?

Att blanda ihop kokboksmått kan bli förödande för den som skall laga mat till en middagsbjudning. För den ovane kan det vara lätt att blanda ihop kryddmått och tesked. En tesked rymmer fem kryddmått, vilket gör att ett kryddmått är lika med 1 milliliter. 

1 ml i gram – vad är det?

Att tvingas väga upp vikt i ett kokboksmått, gör inte kocklivet enklare. Det händer dock att recepten anges i vikt och inte i volym. Men vikten av en milliliter i gram är helt beroende av vilken ingrediens vi ska mäta upp i ett kokboksmått.

Olika ingredienser har olika volymvikt eller densitet. Vatten är enkelt, eftersom vattnets volymvikt är 1. En milliliter vatten väger därför ett gram. Sirap är tyngre än vatten och har volymvikten 1,4. En milliliter sirap väger därför 1,4 gram. Om du ska baka en kaka kan receptet ibland ange hjorthornssalt eller ammoniumkarbonat. Denna ingrediens har låg volymvikt. En milliliter kommer därför bara att väga 0,6 gram.

Related Posts