Hem » Hur många JAS har sverige?
JET

Hur många JAS har sverige?

by Jens Engblom

Sveriges försvar är nog främst kända för sina stridsplan, JAS 39 Gripen. Planen tillverkas av det svenska företaget Saab. JAS är inte bara ett fräckt namn, utan det kommer från vad planet kan användas till. JAS är nämnligen en förkortning, eller ett prefix för Jakt, Attack, Spaning. 

Jakt (anfall mot luftmål), attack (mot sjö- och markmål) och spaning (inhämtning av underrättelser). Gripen är ett av de första planen som kan användas till alla tre ändamål och även växla mellan dessa tre under flygning. 

Svenska flygvapnet har 96 stycken Gripen-plan i sin ägo. Det finns även sexton stridsplan som är av äldre modeller, alltså föregångarna till Gripen. Dessa opereras av Flyghistoriska föreningen. De tidiga modellerna hette bland annat Viggen, Lansen och Tunnan. Vissa av dem härstammar från 1950-talet, men är fortfarande flygdugliga. De används bland annat på olika flyguppvisningar, både i Sverige och utomlands. 

Gripen och framtiden

Även om Gripen är starkt förknippad med Sverige så finns det även andra länder som använder sig av modellen. Sverige både säljer och hyr ut Gripen-plan, bland annat till Ungern, Sydafrika och Brasilien.

Det tillverkades 204 stycken Gripen och Sydafrika har köpt 26 nytillverkade Gripen. Så svaret på frågan “hur många JAS har sverige sålt” är egentligen bara 26. Övriga länder som har tillgång till Gripen hyr eller leasar ombyggda och begagnade plan. 

Samtidigt arbetar Sverige ständigt på att förbättra och ta fram nya modeller på JAS. Just nu  pågår ett samarbete mellan Brasilien och Sverige, där produktionen av nya tvåsitsiga Gripen F för två piloter delas mellan Sao Paolo och Linköping. 

Related Posts