Hem » Hur låter räven – egentligen?
FOX

Hur låter räven – egentligen?

by Jens Engblom

Nej, Ylvis berömda sång ger oss inget svar på frågan: “Hur låter en räv som skriker?” Eller på frågan: “Hur låter en arg räv?” för den delen. Eller bara hur en räv låter i allmänhet. Däremot är de inne på rätt spår när de antyder att rävens språk är svårfångat. 

Rävar är mångsidiga och uppfinningsrika djur, så det är ingen större överraskning att även deras läten är mycket varierande. Biologer har identifierat över fyrtio olika rävljud.

Den som har bott nära skogen kan ha förfärat sig över plågsamma skrik som skär genom vinternatten. Det kan nästan låta som att något stackars djur misshandlas till döds där ute. Faktum är att det sannolikt är två rävar som är fullt upptagna med skapa årets nya kull rävar. En brunstig rävs parningsrop kan låta vilda och skrämmande, men i verkligheten är de förälskade två både ömma och lekfulla mot varandra.

Gulligt tjafsande rävungar och morrande mammor

När rävungarna väl har fötts under våren kan man ha turen att få se och höra dem när de upptäcker världen. De bjäbbar och bråkar, inte helt olikt valpar eller kattungar. 

Om man kommer riktigt nära lyan kan man dessutom höra hur mamman pratar med ungarna genom en mjukt kvittrande fnysning, eller hur hon kallar på dem med utdragna morrningar som låter mer kattlika än något annat.

Hur låter räven? Tchacha-chacha-chacha-chow!

Det är alltså lätt att missta räven för andra djur, åtminstone på dess läten. Den kan låta både som fåglar och rådjur eller skälla och jama, ropa och tjattra. Det är inte konstigt att de ses som listiga.

Ylvis kanske inte är så långt från sanningen när de testar alla olika ljud som en räv kan tänkas göra. Wa-pa-pa-pa-pa-pa-pow!

Related Posts