Hem » Hur lång tid tar det att åka till Mars?

Hur lång tid tar det att åka till Mars?

by Jens Engblom

Alla har pratat om den röda planeten på sistone. Tack vare ett antal rymduppdrag under de senaste åren – inklusive Perseverance Rover som landade på Mars den 22 februari 2021 – blir Mars alltmer intressant för astronomer, astrofysiker och framtida astronauter. Men innan vi spänner fast oss i säten på rymdskeppet är det bra att veta: Hur lång tid tar det att åka till Mars?

 

Avståndet mellan Mars och jorden

Mars gör ett varv runt solen var 687:e dag. Det innebär att avståndet mellan jorden och Mars förändras varje dag, och de två planeterna är närmast varandra ungefär var 26:e månad.

Så hur lång tid tar det att åka till planeten Mars? Hur länge resan på nästan 40 miljoner mil till den röda planeten tar beror på din hastighet. Perseverance Rover färdades till exempel med en hastighet på cirka 39 600 kilometer i timmen och resan tog sju månader. Men restiden påverkades av var jorden och Mars befann sig när Perseverance sköts upp och var de befann sig när den landade.

 

Åka till Mars på olika sätt

Om du kunde resa lika snabbt som rymdskeppet New Horizons (som besökte Pluto under 2015) skulle du potentiellt kunna nå Mars på så lite som 39 dagar. Men det är under förutsättning att planeternas inriktning är desamma som då, och att du har en hastighet på 58 000 kilometer i timmen som New Horizons nådde. Historiskt sett har resor med rymdfarkoster tagit mellan 128 och 333 dagar.

Låt oss anta att någon i en science fiction-roman vill ta sig till Mars på ett okonventionellt sätt. Hur lång tid tar det att åka bil till mars? Enligt Wikipedia skulle det ta cirka 230 år i en hastighet av 112,65 kilometer i timmen. Det skulle däremot ta hela 4 000 år att gå dit till fots.

 

Framtida resan har mycket att utvisa

NASA planerar att skicka astronauter till Mars i framtiden, och Elon Musk fortsätter att hävda att han kommer att göra det först. Men eftersom ingen människa har rest till Mars ännu har vi inga exakta siffror på hur snabbt det är möjligt att åka. För kom ihåg att du måste sakta ner när du kommer närmare Mars.

De bästa uppskattningarna är att människans uppdrag till Mars kommer att tidsbestämmas så att man kan dra nytta av en bra planetarisk anpassning. Enligt de flesta uppskattningar ligger restiden i intervallet mellan 150 och 300 dagar, det vill säga fem till tio månader.

 

Related Posts