Hem » Alvar Aalto, banbrytande finländsk arkitekt
ARCHITECT1

Alvar Aalto, banbrytande finländsk arkitekt

by Jens Engblom

Alvar Aalto var en banbrytande finsk arkitekt som föddes 1898 i det lilla samhället Kuortane i mellersta Finland. Aalto inledde studier vid Helsingfors tekniska högskola 1916, men avbröt dessa då inbördeskriget inleddes. Aalto stred för den vita armén. När kriget avslutats återupptog han studierna och avlade arkitektexamen 1921. Det skulle bli början på en lång och banbrytande karriär, och än idag är Aalto en av Finlands mest kända varumärken.

Snabba fakta om Alvar Aalto

Vem? Alvar Aalto, världsberömd finsk arkitekt
Var? Alvar Aalto verkade hela livet i Finland
När? Alvar Aalto levde mellan 1898 och 1976
Varför? Han är värd att uppmärksammas för sin banbrytande arkitektur och design

Alvar Aaltos tidiga år och hans hus

Alvar Aalto var son till en lantmäteriingenjör. Kanske föddes hans intresse för form och linjer till viss del redan där. Efter avlagd examen gifte sig Aalto med sin första fru, Aino, 1924. De köpte en tomt i Munksnäs, en stadsdel utanför Helsingfors. Området som idag är en tätbefolkad stadsdel bestod då av äldre villor som var glest utspridda. Aaltos hus är idag ett museum. 

Alvar och Aino startade tillsammans med några kollegor inredningsfirman Artek 1935. Via företaget designade de och sålde möbler, inredningsdetaljer och prydnadsföremål. Mycket av den tidiga framgången kom av Aaltos patenterade L-ben som snart fick internationell spridning. Aalto blev även tidigt berömd för sin formgivning i glas, bland annat för sin vas, benämnd “Savoy”.

Alvar Aalto designade gärna stolar, och de olika designerna fick olika nummer. En av hans mest berömda är “Stol 69” som blivit mycket uppskattad. 

Alvar Aaltos design av möbler

Via företaget Artek designade Aalto också en rad bord, pallar och andra möbler. En av hans mest omtyckta möbler är ett soffbord med beteckningen 90D. Bordet är i nätt design och utförandet är i björk och vit fanér.

Ett av Alvar Aaltos första föremål i företaget Arteks regi var en vikvägg, som han designade 1936. Väggen är konstruerad av ribbor, och går att rulla ihop. Vikväggen är känd som “skärm 100”.

Andra exempel på lysande design från Artek är Aaltos fåtölj 42, som är gjord i svängd, svartlackerad björk. Lampan A330S som idag säljs av både Lammhult och Nordiska kompaniet och som finns i både mässings- och kopparutförande, är ett annat exempel på tidlös design som Aalto skapat.

Trots framgångarna så fylldes Aaltos liv av tragik. Hans hustru Aino diagnostiserades med cancer, och dog 1949 endast 55 år gammal. Tre år senare hittade Aalto kärleken på nytt, i Elissa, även hon arkitekt. Paret gifte sig 1952. 

Alvar Aalto som arkitekt av byggnader

Precis lika kända som Altos klassiska möbler, har de byggnader han designat blivit. Från att ha uppfostrats av funktionalismen tog Aalto senare avstånd från den. Böljande linjer, fönsterlösa tegelmurar, samt strukturerade fasader i glas, är några av kännetecknen på Aaltos arkitektoniska verk.

Bland hans mest kända skapelser kan nämnas “Finlandiahuset” i Helsingfors, sanatoriet i Pemar, Villa Mairea i Nordmark samt Aaltocentrum i Seinäjoki. Alla husen kännetecknas av djärv arkitektur, som trots tidens gång uppvisar en slående tidlöshet.

1955 blev Aalto medlem av finska akademien. 1957 deltog han i Interbau i dåvarande Västberlin.

Många samtida arkitekter, däribland Frank Gehry och arkitektsammanslutningen SANAA har öppet berättat hur de inspirerats av Alvar Aalto och hans arbete.

Aalto ritade även en ny stadsplan för Helsingfors. Men trots att den var mycket uppskattad i projekteringsstadiet, realiserades den aldrig, med undantag av två byggnader.

Alvar Aalto och Iittala

Iittala, det lilla glasbruket som startade i byn Iittala och som nu är världsberömt för sin glaskonst, har också kommit att ge liv åt flera av Alvar och Aino Aaltos designverk i glas. Mycket känd är Aaltovasen, uppkallad efter Alvar själv. Vasen har en karakteristisk vågform som gjort den mycket populär.

Iittala tillverkar också ljuslyktor och skålar, designade av Alvar Aalto. Iittala har med sitt dedikerade arbete i att sprida den enkla nordiska vardagen, fört vidare arvet efter Alvar Aalto och mycket av det Aalto stod för.

Alvar Aalto har med sin gärning satt Finland på kartan som ett land med framstående design. Idag kan man säga att han var något av en banbrytare, inte bara inom funktionalism, men framförallt en föregångsman till det som skulle komma att bli det som definierades som den “moderna skandinaviska designen”.

Fyra av Aaltos mästerdesigner:

Related Posts